Autor: Romet Kreek • 12. september 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Leedu taunib Eesti elektriplaani

Leedu mõistis hukka Eesti plaani minna mööda ühisest elektriturust, et kaitsta oma tarbijaid, sest ei ole nõus varem sel aastal aset leidnud elektri hinnahüpetega, vahendab Bloomberg.

„Praegune ülekandevõimsuse mehhanism, kui hakataks kauplema Nord Pool Spoti oksjonitel, annaks turuosalistele suurt tulu,“ ütles Leedu energeetikaminister Jaroslav Neverovic. „Ühepoolsed tegevused, mida Eesti plaanib, nagu elektriedastuse oksjonite taastamine Eesti-Läti piiril, lööks konkurentsi Balti elektriturul.“

Läinud kuul saatis Eesti majandusminister Juhan Parts kirja Läti ja Leedu kolleegidele ähvardades jaotada ülekandevõimsusi iseseisvalt Läti piiril selle asemel, et teha seda läbi elektribörsi. Parts ütles juunis, et Eesti konkurentsiamet peab vaatama ebanormaalseid turuhindu, kui elektrihinnad tõusid päevaga 61%. Parts kiirustas teisi Balti riike sarnaselt Eesti Energia praktikaga pakkuma kogu elektritoodangut börsi kaudu.

Balti elektriturgu piiravad vähesed ühendused Balti- ja Põhjamaade vahel. Uute elektrikaablite valmimine Eesti ja Soome, Leedu ja Rootsi ning Poola ja Leedu vahel kahe aasta pärast vähendaks järsult elektri hinnakõikumisi, ütles Neverovic. Ta kiirustas Lätit ja Eestit võimalikult kiiresti ehitama elektrikaableid.

Seni, kuni Läti liitus juunis Nord Pool Spotiga, oli Leedu isoleeritud, omades vaid piire ületavaid elektriühendusi Valgevene ja Kaliningradiga, mis ei ole Põhjamaad ega ELi maad. Leedu on sõltunud vene elektrist alates nõukogudeaegse Ignalina tuumajaama sulgemisest 2009. aasta lõpus, kuna gaasielektrijaamad seisavad jõude konkurentsivõimetute hindade tõttu. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077