Autor: Raigo Neudorf • 12. juuni 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Lugeja küsib: kui tihti ja kui kaua võib tööline tööajal suitsetada?

Vastab Tööinspektsiooni Lääne inspektsiooni tööinspektor-jurist Ülle Mustkivi.

Tubakatoodete tarbimise piirangud ja keelud on sätestatud tubakaseaduse (edaspidi TubS) paragrahvides 29 ja 30. TubS § 30 lg 1 sätestab, et TubS §-s 29 nimetamata juhtudel otsustab ruumis või piiratud maa-alal suitsetamise lubamise vastavalt ruumi või piiratud maa-ala valdaja enda äranägemisel, arvestades käesoleva paragrahvi lõikeid 3 ja 4 ning käesoleva seaduse § 31.

Seega on tööandjal  õigus enda territooriumil suitsetamine ära keelata või kohustada töötajat suitsetamise soovi korral seda tegema vastavalt selleks ettenähtud ruumis või alal.Tööaja korralduse aluseks on ettevõttes üldjuhul tööandja kehtestatud reeglid töökorraldusele, milles määratakse kindlaks muuhulgas tööaja algus, lõpp ja tööpäevasisesed vaheajad. Tööpäeva kestel peab tööandja andma töötajale lõunavaheaja kestusega 30 minutit kuni 1 tund, mida ei arvata tööaja hulka ja mida töötaja võib kasutada oma äranägemisel.Lisaks sellele on teatud töötingimuste korral tööandjal kohustus anda veel täiendavaid tööaja hulka arvatavaid vaheaegasid. Töötervishoiu ja tööohutuse seaduse alusel peab tööandja võimaldama töötajale suure füüsilise või vaimse töökoormuse, pikaajalises sundasendis töötamise või monotoonse töö puhul tööpäeva või töövahetuse jooksul tööaja hulka arvatavad vaheajad.Seda, millal vastavad pausid antakse, reguleerib ja hindab tööandja ning pauside kasutamise kord tuleb töötajatele teatavaks teha . Kui tööandja peab vajalikuks kehtestada erireeglid töökohas suitsetamisele, siis võiks need olla sätestatud töökorralduse reeglites, mis on töötajale täitmiseks kohustuslikud.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077