Autor: Raigo Neudorf • 15. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töökoha säilimisega seotud ebakindlus põhjustab tööstressi

Eestis peetakse töökoha säilimisega seotud ebakindlust ja töö ümberkorraldamist suurimaks tööstressi põhjuseks.

Euroopa Tööohutuse ja Töötervishoiu Agentuur (EU-OSHA) korraldas 2012. aasta novembrist kuni 2013. aasta veebruarini üle-euroopalise tööohutust ja töötervishoidu käsitleva arvamusküsitluse. Selgus, et poolte töötajate arvates esineb tööstressi sageli. 10-st vastanust 4 leidis, et nende probleemidega ei tegeleta töökohas piisavalt. Küsitluses osales 16 662 inimest 31 riigist. Eestis oli intervjueeritavaid 701.

„Töökoha säilimisega seotud ebakindlust ja töö ümberkorraldamist peetakse kõikjal Euroopas kõige tavalisemaks tööstressi põhjuseks – ka Eestis andis sellise vastuse 71% küsitletutest. Teisena tõid eestlased tööstressi põhjustena välja tööaega ja töökoormust – nii arvas 57%,“ sõnas Eesti EU-OSHA koordinatsioonikeskuse juht Kristel Plangi.Eesti eristus teistest riikidest siiski positiivses mõttes – 50% arvas, et tööstressi ohjeldamisega töökohal tullakse toime hästi ja 14%, et lausa väga hästi, mis paneb meid samale pulgale Soomega. Võrdlusena võib tuua siinkohal Hispaania, kus kõigest 5% arvas, et stressi ohjeldamisega tullakse nende töökohal toime väga hästi.„Inimesed defineerivad aga tööstressi väga erinevalt, kaldun arvama, et eestlane lihtsalt ei julge tunnistada stressi või läbipõlemist. Depressioon ja tööstress on kahjuks meie ühiskonnas veel ikka tabuteema,“ selgitas Plangi.Küsitluse kohaselt tunnetavad ligikaudu pooled Euroopa töötajad (51%), et tööstress on nende töökohas tavaline, kusjuures 16% leiab, et see on „väga tavaline”.Tööstressi pidas tavaliseks rohkem naissoost kui meessoost töötajaid (54% vs 49%), samuti rohkem 18-54 aastaseid kui üle 55aastaseid töötajaid (53% vs 44%). Tööstressi tajutakse erinevalt ka eri sektorites, näiteks pidas tööstressi tavaliseks enim tervishoiu- ja hooldustöötajaid (61%, sealhulgas 21%, kes vastas, et tööstress on „väga tavaline”).

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077