Autor: Indrek Kald • 9. mai 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia: USA seadusemuudatus meid ei puuduta

USA plaanitav seadusemuudatus ei puuduta Eesti Energia kinnitusel nende projekti Utah' osariigis.

Täna Eesti Päevalehes avaldatud artikkel USA seadusemuudatuse mõjudest Eesti Energia Utah-arendusprojektile tugineb eeldusel, et ettevõte arendab projekti föderaalmaal, ent meie arendustegevus toimub valdavalt eramaal, kinnitas Eesti Energia pressiesindaja Eliis Vennik.

Eesti Energia rendib küll vähemal määral ka föderaalmaid, ent nende puhul kehtivad Eesti Energial varasemast kokkulepped ning hetkel ei ole mingit alust arvata, et need muudatuste jõustumisel kehtivuse kaotaks, lisas ta.

Föderaalvalitsuse plaanitav poliitikamuutus pole Eesti Energia teatel suunatud nende tegevuse vastu Utah osariigis. Valitsus kontrollib kaht kolmandikku põlevkiviressursist Utahs ja kehtestab reegleid nende kasutamiseks. Kokku on Eesti Energial Utahs 30 000 aakrit, millest 5120 aakrit ehk 15% on föderaalmaad.

"Täna avalikuks saanud avalduste näol ei olnud tegu Enefiti meeleheitliku sammuga, vaid osaga pakutud lahenduse meiepoolsest analüüsist. Föderaalvalitsus on otsustanud muuta senist poliitikat ja vähendada maa-alade hulka, kus lubatakse põlevkivi kasutada. Enefiti arendus- ja tootmisplaane meile kuuluval eramaal ei mõjuta see mingil moel," selgitas Vennik.

Enefitil on Eesti Energia kinnitusel 18 033 aakrit eramaad ning piisavalt ressurssi 30 aastaks, et toota 50 000 barrelit põlevkiviõli päevas. USA projekti arendava Enefit America Oili kommentaarid maa-ametile puudutasid föderaalvalitsuse poolt meile renditud maa-aladega kaasnevaid õiguseid eesmärgiga kinnitada, et uus regulatsioon ei mõjuta meile liisingulepinguga kaasnevaid seaduslikke õiguseid, märkis Eesti Energia pressiesindaja.

"USA põlevkivitööstuse kui terviku arendamise eesmärgil esitasime oma kommentaarid ka põlevkiviõli maksukavale ja esitasime oma ettepanekud, milline maksukava toetaks kogu tööstusharu ning pakuks ka USA valitsusele õiglast tulu. Meie ettevõtte maksustamise reeglid on juba varasemalt paika pandud liisingulepinguga," sõnas Vennik.

Lisaks kinnitas Eesti Energia, et nende võimaliku kaevanduse aladel ei pesitse püüsid. "Riik on koostanud ametliku majandamiskava lindudele, mis ei hõlma meie kontrolli all olevaid territooriume. Meil on USA maa-ametilt ametlik kinnitus selle kohta, et pujupüüde regulatsioon ei puuduta meie õiguseid," lisas Vennik.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077