Autor: Indrek Kald • 22. aprill 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB ostab miljardi dollariga päikeseenergia seadmete tootja

Energeetika- ja automaatikakontsern ABB omandab päikeseenergiaseadmete arendaja ja tootja Power-One, makstes pisut üle miljardi dollari ehk 6,35 dollarit aktsia kohta.

ABB teatel tõusevad nad tehingu tulemusena maailma juhtivaks fotogalvaaniliste päikeseenergia vaheldite tootjaks ja tarnijaks. Päikeseenergia turu kasvuks prognoositakse lähema kaheksa aasta jooksul üle kümne protsendi aastas. Kasv on tingitud suurenevast energianõudlusest, eriti arenevatel turgudel, elektrihinna tõusust ja kulude vähendamise vajadusest.

"Päikeseenergia osakaal on tuleviku energiaturu ümberkujundamises kõige suurem," märkis ABB juht Joe Hogan. "Power-One on hästi juhitud ettevõte ning kõrgelt hinnatud tehnoloogiauuendaja, kes on keskendunud kõige atraktiivsematele ja intelligentsematele päikeseenergia lahendustele. ABB ja Power-One'i kombinatsioon on täielikult kooskõlas meie strateegiaga ning loob lisaväärtust nii klientidele, töötajatele kui ka aktsionäridele," lisas ta.

Power-One'il on päikeseenergia vaheldite turu üks põhjalikumaid tooteportfelle, mis sisaldab tooteid ja lahendusi nii elamutele kui tööstusettevõtetele. Power-One'is töötab ligi 3300 inimest, peamiselt Hiinas, Itaalias, USAs ja Slovakkias. Ettevõtte mullune intresside, maksude ja amortisatsiooni eelne kasum oli 120 miljonit dollarit umbes miljardi dollari suuruse müügitulu juures.

"Meie ost loob olulist lisaväärtust, mis põhineb innovatsioonil. Power-One integreeritakse ABB automaatika ja ajamite divisjoniga ning see toetab meie strateegiat taastuvenergia valdkonnas ning eesmärke jõuelektroonika osa tugevdamises," ütles ABB automaatika ja ajamite divisjoni juht Ulrich Spiesshofer.

ABB kliendid on infrastruktuuri- ja tööstusettevõtted. Kontsern annab tööd ligi 145 000-le inimesele umbes sajas riigis.

Eestis tegutseb ABB 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: tootmine (tuulegeneraatorid, sagedusmuundurid, elektrikilbid, komplektalajaamad), müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingetooted, automaatikaprojektid, robotid) ning korrashoiuteenused tööstusklientidele.

ABB on pälvinud neli korda (2007-2009, 2011) Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt "Aasta Välisinvestori" auhinna ning korra (2008) Eesti parimale ettevõttele määratava "Ettevõtluse Auhinna".

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077