Autor: Ave Lepik • 2. jaanuar 2013
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööinspektsioon alustab uut tööaastat uue peadirektoriga

Täna on esimene tööpäev tööinspektsiooni uuel peadirektoril Ain Noormägil. Tema juhtimisel on inspektsioonil kavas lähiaastatel tegelda põhjalikult nelja tegevussuunaga: alaealiste ja noorte töö, uued töötajad töökohal, töötamine ehitusel, töö- ja puhkeajast kinnipidamine.

"Uued töötajad on suurim ohugrupp: ligi kolmandik rasketest tööõnnetustest juhtub esimesel aastal uue tööandja juures. Ehitus on riskialdis ala, kus püütakse teha tööd kiiresti ja odavalt, kuid ohutuse osas on teadlikkus sageli madal," selgitas Noormägi.

Probleemi tõsidust näitab mullu oktoobris toimunud õnnetus: pinnasevaringus hukkus 22aastane kraavitööline, kes oli ametis esimest päeva. Kaevendis olid jäetud täitmata elementaarsed ohutusnõuded, mille tagajärjeks oli noormehe surm.

Noormägi kavatseb arendada tööinspektsiooni nõustamistegevust, et ennetada tööõnnetusi ja muuta tööelu paremaks.

"Samas on oluline jätkata nõudlikku suhtumist tööandjatesse, kes peavad tagama ohutu töökeskkonna," rõhutas Noormägi. "Vigu võib teha, kuid ainult originaalseid. Korduvat pahatahtlikku rikkumist ei saa tolereerida. Kui ettevõte rikub pidevalt seadusi, siis tuleb teda ka karistada."

Ain Noormägi on sündinud 14. juulil 1956. aastal Tartus. Ta on lõpetanud cum laude nii Tallinna Tehnikaülikooli elektriinseneri eriala kui ka Eesti Maaülikooli ökonomisti eriala. Noormägi on juhtinud 25 aastat erinevaid ettevõtteid, viimati mõõtevahenditega tegelevat ASi Metrosert.

Aastail 2001–2003 läbis Noormägi Norras rahvusvahelise audiitori pädevuskoolituse, et hinnata ettevõtete juhtimissüsteeme kvaliteedi, keskkonna, töökeskkonna ning tööohutuse vallas. "Olen osalenud ligi 60 Eesti ettevõtte auditeerimisel ja seetõttu oman ülevaadet headest tavadest nii töösuhete kui töökeskkonna alal," kinnitas Noormägi.

Tööinspektsiooni eelmine peadirektor Katrin Kaarma töötas avalikus teenistuses ligi 20 aastat, sealhulgas 1. jaanuarist 2007 kuni 31. augustini 2012 tööinspektsiooni peadirektorina. Arstiharidusega Kaarma otsustas inspektsioonist lahkuda, kuna soovis jätkata arstina.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077