Kohus: BLRT peab andma aktsionäridele nende küsitud infot

Harju maakohus tegi 14. detsembril kohtumääruse, millega kohustas BLRT Grupi juhatust vastama aktsionäride Mihhail Gnidini ja Valeri Kovalenko küsimustele ja andma teavet ettevõtte äritegevuse, finantsseisu ja juhtimise kohta.

Kohus leidis, et aktsionäride huvi saada infot ettevõtte kohta, kuhu nad on oma ressursse investeerinud, on põhjendatud ja ülekaalukam, kui BLRT juhatuse paljasõnaline väide, et teabe avaldamisega võib ettevõttele kahju tekkida.

Juhatus peab kohtumääruse kohaselt esitama aktsionäridele ka terve rea kontserni olulisemad majandusnäitajad, mis võimaldaksid aktsionäridel hinnata ettevõtte praeguse juhatuse tegevuse efektiivsust.

"Arvestades, et BLRT kontsern on akumuleerinud ülisuure kasumi, vajavad aktsionärid infot, kas enamusaktsionär juhib seda kasumit piisavalt efektiivselt ja kas enamusaktsionär võib jagada kasumit varjatult," lausus aktsionär Mihhail Gnidin.

"Kohus kinnitas oma määruses, et aktsionäridel on õigus kohustada juhatust andma teavet ka olukorras, kus juhatus ei ole otsesõnu deklareeritud teabe andmata jätmist, vaid jätnud vaikimisi aktsionäride küsimustele vastamata. Kõnealuse õiguse eesmärk on kaitsta aktsionäride huve juhatuse liikmete omavoli vastu," lisas ta.

Gnidin avaldas lootust, et kohtu seisukoht aitab kaasa BLRT juhtimise muutmisele vastavaks nii Eesti äriseadustikuga kui euroopalike headele tavadega, et ettevõtte juhtimine toimuks vastutustundlikult ja arvestataks kõigi aktsionäride õigustatud huvidega. "Meie eesmärk on tagada BLRT Grupi juhtimises aktsionäride võrdne kohtlemine ja lõpetada ühe klanni eelistamine, nii nagu see senini on toiminud," märkis ta.

Väikeaktsionäride vaatepunktist on tema hinnangul tervitatav ka maakohtu seisukoht, mille kohaselt saab BLRT juhatuse käitumist päringutele vastamisel vaadelda venitamisena. "Loodan, et juhatuse tsirkuseetendused nüüdsest lõppevad ja aktsionäride koosolekud muutuvad korrektseteks ja täisväärtuslikeks," lisas Gnidin.

Gnidini ja Kovanenko kaebus oli ajendatud novembris 2011 toimunud BLRT Grupi aktsionäride erakorralisest üldkoosolekust. Aktsionäride küsimustele vastamise ning äritegevuse ja ettevõtte juhtimise kohta info jagamise asemele näitas juhatus koosolekul kolme tunni pikkust slaidiprogrammi infoga, mis oli niigi igaühele kättesaadav äriregistrist.

ASil BLRT Grupp on umbes 60 aktsionäri, aktsiate enamusosalus on praegu ettevõtte juhatuse liikmel Fjodor Bermanil ja tema sugulastel. Bermanid on oma osalust viimastel aastatel suurendanud, ostes väikeaktsionäride aktsiaid.

Osale arutelus

  • Indrek Kald

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara