Autor: Raigo Neudorf • 30. november 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbank: tööstuses on oodata tootmismahtude vähenemist

Swedbanki Balti investeerimiskeskuse analüüsi osakonna juhataja Kristjan Tamla hinnangul on tööstussektoris oodata lähitulevikus pigem tootmismahtude tagasitõmbumist.

“Euroala ääreala riikide nõrkus on viimastel kuudel jõudnud selgemini ka meie peamiste kaubanduspartnerite juurde. Nii on näiteks Rootsi ja Soome töötleva tööstuse mahud langenud 2010. aastaga võrreldavale tasemele,” põhjendas Tamla ootusi.

“Ilmselt on see varsti avaldumas ka meie tööstuse tootmismahtudes, kus uute eksporditellimuste mahud langesid novembris madalaimale tasemele alates 2010.aastast.”Swedbanki teatel korrigeerusid oktoobris tööstussektoris need suured hüpped, mis olid aset leidnud septembris.“Kuigi töötleva tööstuse aastakasv tegi võrreldes eelmise kuuga läbi selge tagasimineku, on see pigem tingitud madalamatest mahtudest mõnes üksikus harus,” selgitas Tamla.Täpselt vastupidiselt oli septembri tugev aastakasv tingitud tootmise hüppelisest kasvust mõnes üksikus tööstusharus. Nii näiteks asendus elektroonikaseadmete 70% aastakasv 30% kasvuga, kütteõlide tootmise 45% aastakasv 18% langusega ning üksikutest suurtest tellimustest sõltuv transpordivahendite 700% aastakasv 85% langusega.“Kahe viimase kuu keskmisena ei ole tööstuse laiemas pildis suuri muutusi toimunud,” lisas Tamla. 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077