Autor: Kristi Malmberg • 18. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Augustis oli elektri börsihind Eestis ja Soomes enamuses võrdne

Põhjamaade elektribörsil Nord Pool Spot (NPS) oli elektri hind 70 protsendil augustikuu tundidest NPS Eesti ja NPS Soome hinnapiirkonnas võrdne.

Terve kuu kokkuvõttes kujunes hind Eesti hinnapiirkonnas siiski kõrgemaks kui Soomes. NPS Eesti hinnapiirkonnas oli keskmine hind 40,32 eurot ja NPS Soome hinnapiirkonnas 38,18 eurot, teatas Elering.

Eesti hinnapiirkonnas kasvas hind juulikuuga võrreldes 12 protsenti, Soomes oli kasv 2,8 korda. Soome elektrienergia hinna järsu tõusu peamine põhjus oli ülekandevõimsuste puudujääk Soome ja Rootsi vahel alates 20. augustist seoses alalisvoolu ühenduste hooldustöödega. Samuti vähenes Soomes hooldustega seoses tuuma- ja kivisöejaamade tootmisvõimsus.

Eesti-Läti piiril tegutsevas NPS ELE hinnapiirkonnas kerkis elektri hind juulikuuga võrreldes 20 protsenti 51,19 euroni ja NPS Leedu piirkonnas 18 protsenti 54,10 euroni megavatt-tunni kohta. Baltikumi kolme hinnapiirkonna elektri hinnad olid jätkuvalt NPS-i piirkondade võrdluses kõrgeimad.

Kogu NPS-i süsteemihind tõusis juuli rekordmadalalt 13,70 euro tasemelt 23,57 euroni megavatt-tunni kohta augustis, olles endiselt madalam suletud turu hinnast Eestis. Hinnatõusu taga oli jahedatest ilmadest põhjustatud tarbimise kasv ning hooldused Soome ja Rootsi tuumajaamades. Samas oli süsteemihind 41 protsenti madalam kui aasta tagasi augustis.

Eesti ja Soome hindade ühtlustumine ning ülekandevõimsuste piirangud Soome ja Rootsi vahel vähendasid soodsama hüdroenergia voogusid Soome ja seetõttu liikus Eesti ja Soome vahel elekter augustikuu teisel poolel peamiselt Eestist Soome. Kogu kuu arvestuses liikus elekter Eestist Soome 320 tunnil ning Soomest Eestisse 418 tunnil. Juulis oli liikumine kõikidel tundidel olnud Soomest Eestisse.

Eesti ja Soome vaheline ühendus EstLink 1 oli augusti jooksul koormatud maksimaalse ülekandevõimsuse ulatuses 43 tunnil suunal Eestist Soome ja 180 tunnil suunal Soomest Eestisse.

NPS Eesti ja NPS ELE hinnapiirkonnas müüdi juulikuus kokku 548 gigavatt-tundi elektrienergiat, võrreldes 311 gigavatt-tunniga juulis. NPS Eesti piirkonna arvele langes augustis müüdud kogusest 520 gigavatt-tundi ja NPS ELE arvele 28 gigavatt-tundi.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077