Autor: Ain Alvela • 14. september 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti metsad võimaldavad kütteks raiuda 7-9 mln tm aastas

Keskkonnateabe Keskuse metsakorralduse osakonna juhataja Enn Pärt kinnitas neil tundidel Jänedal toimuval erametsaomanike aastakonverentsil, et Eestis jagub sellist metsa, mida kütteks raiuda. Valdavalt kasvab selline puit just erametsades.

„Taastuvenergia osa meie metsades on kogu Euroopaga võrreldes suur, praegu toodetakse meil 24,3% energiast juba taastuvatest allikatest, 2020. aastaks euroliidu poolt seatud kohustus on 25%. Seega oleme 2020. aasta eesmärgi sisuliselt juba täitnud,” iseloomustas Enn Pärt meie taastuvenergeetika üldist olukorda. „Valdav osa meil toodetavast taastuvast energiast tulebki puidust. Puidu sisetarbimise andmed on natuke vastuolulised, sest kodutarbija poolt kütteks kasutatava puidu koguse üle puudub ülevaade.”

Pärdi sõnul hakkas alates 2010. aastast hoogsalt suurenema n-ö kütteks mineva puidu tööstuslik tarbimine.

„Veerand ühtekokku raiutud puidust on tahes-tahtmata küttepuit. Energeetiline puit tuleb Eestis kasutusse põhiliselt raiete ülejääkidest, viimasel ajal on üha enam hakatud metsa alt kokku koguma ka raidmeid, oluline osa puidust tuleb energeetikasse ka puidutööstuste jäätmete näol,” selgitas Enn Pärt. „Mida suurem on üldine raiemaht, seda rohkem tuleb turule ka küttepuitu. Raidmete osakaal on 15–20% raiutud puidu mahust. Energeetilist puitu raiutakse ka kraavi- ja teeäärtelt, elektriliinide kaitsevöönditest jne. Ja peaaegu pool saetööstusse minevast puidust muutub jäätmeteks, ka sellel on suur energeetiline väärtus.”

Pärdi hinnangul võiksime metsanduse arengukava pakutava optimaalse raiemahu järgi võtta igal aastal metsast välja 2,8–3,4 miljonit tihumeetrit kütteks minevat puitu, sellele lisanduks 12 miljoni tihumeetri suuruse üldise raiemahu korral 1,4 mln tm raidmeid, 0,2 mln tm mittemetsamaadelt raiutud puitu ning 2,6 mln tm puidutööstuse jäätmeid. Kokku võiks Eestis seega saada aastas vähemalt 7 miljonit tihumeetrit energeetilist puitu.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077