Autor: Ave Lepik • 31. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swed: tööstustoodangu mahu kukkumise tõi kõrge võrdlusbaas

Põhjamaade majanduskasvu väljavaated on oluliselt paranenud, mis tähendab häid uudiseid ka Eesti ekspordisektorile, kinnitab Swedbanki makroanalüütik Annika Paabut kommenteerides statistikaameti tänast uudist tööstustoodangu mahtude kukkumise kohta. 

Järgneb Paabuti kommentaar:

Selle aasta juulis kahanesid statistikaameti andmetel tööstusettevõtete toodangumahud 7,3% eelmise aasta sama perioodiga võrreldes (sesoonselt ja kalendaarselt korrigeeritud andmetel; edaspidi räägimegi korrigeeritud andmetest, kui ei ole märgitud teisiti).

Selline toodangumahtude langus oli suuresti tingitud elektrienergia-, auru- ja kuumaveevarustuse ja mäetööstuse toodangumahtude langusest (vastavalt 13% ja 10%). Elektrienergia toodangumahtusid mõjutas ennekõike impordihind –

Põhjamaades toodetud elektrienergia hind oli juulis madalam. Töötleva tööstuse toodangumahud kahanesid eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 6% ning selle aasta juuniga võrreldes kasvasid marginaalselt, vaid 0,2%. Aastases võrdluses kahanesid toodangumahud enim suurematest töötleva tööstuse allharudest elektroonikasektoris (20,9%), metallitootmises (26,5%), metallitoodete tootmises (17,3%) ja puidutootmises (10%).

Elektroonikasektori toodangu aastase kasvu sellise languse tingis peamiselt kõrge võrdlusbaas – eelmisel aastal oli selle allharu toodangumahud rekordiliselt kõrgeimad ajaperioodil märtsist augustini. Samas tasub vaadelda ka kuist kasvunumbrit ning selle kohaselt on elektroonikasektori toodangumahud taas kasvuteele pöördumas: eelmise kuuga võrreldes kasvas elektroonikasektori toodangumaht 14,3%. Olgu siinkohal öeldud, et tööstustoodangumahud selles sektoris on suuresti seotud ühe ettevõttega, mis omakorda sõltub Rootsi emafirmast.

Lisaks saab toodangumahtusid vaadeldes väita, et toodetud on kriisieelse aja (ajavahemik aastast 2000 kuni 2008. aasta oktoobrini) kõrgeimatest toodangumahtudest enam pea kõikidel suurematel tööstuse tegevusaladel (v.a. elektriseadmete ja mööbli tootmine).

Viimastel kuudel on kogu töötleva tööstuse toodangumaht püsinud enam-vähem samal tasemel (kuises võrdluses ka tasapisi kasvuteele asunud) ning aastaseid negatiivseid kasvumäärasid tingib peamiselt eelmise aasta kõrge võrdlusbaas. Lisaks on muutumas ka töötleva tööstuse osakaalud – üha enam tõusevad teised allharud toodangumahult olulisemaks ning elektroonikasektori panus kahaneb.

Lähitulevikuks ootame toodangumahtude tagasihoidlikku kasvu ning järgmisel aastal koos maailmamajanduse kosumisega ka toodangumahtude kasvu kiirenemist. Põhjamaade majanduskasvu väljavaated on oluliselt paranenud, mis tähendab häid uudiseid ka Eesti eksportivale sektorile – ootame toodangumahtude kasvu kiirenemist juba selle aasta viimastel kuudel. Seda kinnitavad ka kindlustundeindeksid, mille kohaselt suurem osa töötleva tööstuse ettevõtteid ootavad lähitulevikus nõudluse ning tootmismahtude kasvu. Lisaks plaanitakse luua ka uusi töökohti.

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077