Autor: Romet Kreek • 17. august 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Skano kasum vähenes 99%

Varem Viisnurga nime all tuntud Skano Grupi teise kvartali koondkasum kukkus 98,9 protsenti, 3000 eurole.

Mullu teenis ettevõte teises kvartalis 268 000eurose kasumi. Samas kasvas Skano käive selle aasta teises kvartalis 13,2%.

Müügi kasv tuli põhiliselt Püssi naturaalsete puitkiudplaatide tehase toodete ning mööbli müügist, kuid siiski mõjutas tulemust ebakindlus välisturgudel, teatas ettevõte börsile.

Pärnu kiudplaadivabriku ja Isotexi siseviimistlusplaatide müük langes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 22%. Langus tuli peamiselt Soome turult, kus käesoleva aasta alguses on märkimisväärselt vähenenud ehituslubade väljastamine ja sellega seoses ka ehituse maht. Eelmise aasta teises kvartalis moodustas müük Soome turule kogu kontserni müügist 40%, kuid Soome turul toimus käesoleva aasta esimestel kuudel nõudluse ootamatult terav langus, ning müük Soome on langenud 32%ni kontserni käibest.

Soome müügi vähenemise tagajärjel vähenes ka võrreldavate üksuste (Pärnu tootmisüksused) ärikasum 7% ning oli 311 000 eurot.

Samas on kasvanud müük Venemaale rohkem kui 45% ning lisandunud on müük Suurbritanniasse summas 300 000 eurot. Ka teistele turgudele ei ole ehitusmaterjalide müük põhimõtteliselt langenud, kinnitas firma.

Püssi kiudplaadivabriku käive oli 709 000 eurot ja ärikahjum 203 000 eurot. Madalast müügimahust tingituna töötas Püssis asuv tehas teises kvartalis poole võimsusega. Püssi tehase müük ei ole saavutanud loodetud taset ning on tänaseni selgelt olnud kontserni ainus kahjumlik äriüksus. Käesoleva aasta teisel poolel olukord ilmselt paraneb, kuna oleme alustanud selle tehase toodete müüki Aasiasse, teatas Skano.

Juba käesoleval ajal on märkimisväärsed kaubamahud teel klientide poole, aga kuna transpordiaeg on keskmiselt kuus nädalat, ei kajastu need koheselt kontserni müügis.

Samuti viib Skano läbi projekti, mille alusel plaanib käesoleva aasta kolmandas kvartalis tõsta Püssi tehase tootmisliini maksimaalset kiirust ca 30% ning seeläbi alandada toote omahinda, et oleks võimalik ületada kasumiläve ka suhteliselt madala tootmismahu korral ning tõsta oluliselt tehase kasumlikkust maksimaalvõimsuse lähedal opereerides.

Ettevõtte juhtkonna prioriteediks on jätkuvalt Püssi tehase toodangule müügi kindlustamine maksimaalsel tootmisvõimsusel ning selles suunas jätkatakse pidevat tööd.

Mööblivabriku käive kasvas eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 13% ja ärikasum 26%, ning ärikasum oli 238 000 eurot. Mööblivabrik töötab efektiivselt ning kasumlikult, teise kvartali ärikasumi marginaal oli 11,5%.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077