Autor: Ain Alvela • 18. aprill 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööohutust saab tagada vaid töötajate tööandjate ühise tegutsemisega

Tööinspektsioon alustas täna koostöös Euroopa Tööohutuse ja Töötervishoiu Agentuuriga (EU-OSHA) kaheaastast tervislike töökohtade kampaaniat „Ennetame riske üheskoos”.

EU-OSHA uus kampaania seab tähelepanu keskpunkti juhtkonna tegevuse ning töötajate osalemise tähtsuse tööohutuse ja töötervishoiu parandamisel.

„Kutsehaiguste ja tööõnnetuste vältimise võtmesõna on kindlasti koostöö tööandjate ja töötajate vahel,” kinnitas sotsiaalminister Hanno Pevkur. „Tööandja peab suutma luua head ja ohutud töötingimused, kuid sageli tulevad ohud välja just töö käigus – nendest rääkimine ja teavitamine ning vajadusel ka meetmete kasutuselevõtt sõltub väga palju töötajate initsiatiivist.”

„ELi töökohad on ohutumad ja tervislikumad kui eales varem, ent siiski juhtub igal aastal 6,9 miljonit tööõnnetust ja lisaks esineb miljoneid tööst tingitud haigusjuhte,“ sõnas Eesti EU-OSHA koordinatsioonikeskuse juht Kristel Plangi. „Pole võimalik mõõta, kui palju kannatavad töötajad ebapiisava ohutuse ja halva tervise tõttu, kuid majanduslikult kaotab EL selle pärast hinnanguliselt 490 miljardit eurot aastas.“

„Parimad tulemused saavutatakse, kui töötajad ja juhid teevad koostööd,” lisas EU-OSHA direktor dr Christa Sedlatschek kampaania alguse puhul. „Seetõttu keskendub kampaania ühelt poolt juhtide ja tippjuhtide innustamisele, et nad võtaksid  liidrirolli riskide vähendamisel, teiselt poolt aga töötajate, nende esindajate ja teiste sidusrühmade julgustamisele tegemaks riskide vähendamiseks juhtidega rohkem koostööd." 

EU-OSHA hiljutise üleeuroopalise tööohutuse ja töötervishoiu arvamusküsitluse tulemused annavad põhjust olla lootusrikas kampaania õnnestumise suhtes. Arvamusküsitlus näitab, et suurem osa ELi töötajaid (74%) on kindlad, et kui pöörduda töökohal esineva tööohutuse ja töötervishoiu probleemi asjus oma ülemuse poole, siis see lahendatakse. Lisaks peavad eurooplased end üldiselt (67%) tööohutuse ja töötervishoiu valdkonnas hästi informeerituks.

Siiski on liikmesriikide vahel suured erinevused ja kampaania põhieesmärk on jagada head tava, et tõsta kõikjal ELis  taset riskide ennetamiseks töökohal.

Uuring kinnitab, et organisatsiooni suurusest olenemata on tippjuhtkonna tegevus ja töötajate aktiivne osalemine tööohutuse ja -tervishoiu valdkonna eduka juhtimise seisukohast üliolulised.

Uute riskide alane Euroopa ettevõtete uuring (ESENER) näitab, et töötajate osalemine koos juhtkonna pühendumisega annab tulemuseks palju parema töötervishoiu ja tööohutuse taseme. Näiteks on ettevõtetes, kus võib näha nii töötajate suurt osalust kui ka juhtkonna kindlat pühendumist, kümme korda tõenäolisem, et kehtib dokumenteeritud tööohutuse ja töötervishoiu poliitika.

 

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077