Autor: Tanel Raig • 27. märts 2012
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kokkuvõte 27. märtsi tööstusuudistest

Kokkuvõte tööstussektorile olulistest uudistest lehekülgedelt aripaev.ee, bestsales.ee, best-marketing.com, ehitusuudised.ee, raamatupidaja.ee, sekretar.ee, logistikauudised.ee ja toostusuudised.ee.

SAAB sõlmis eestlastega 7,5 miljoni eest lepinguid. Märtsi alguses toimus õhutõrjeraketisüsteemi Mistral vastuostuhanke lepingu pidulik lõpetamine, mille tulemusena Euroopa raketitootja MBDA ja Rootsi SAAB on sõlminud Eesti ettevõtetega 15 miljoni euro väärtuses lepinguid, kirjutas news2biz. Tegemist on esimese kaitsealase vastuostuga, millega õhutõrjeraketisüsteemi Mistral tarnijad MBDA ja SAAB kohustusid investeerima Eesti majandusse. Reaalselt investeeriti viie aasta jooksul Eesti majandusse ligi 15 miljonit eurot. Kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute asekantsleri Ingvar Pärnamäe sõnul saime sellega kinnitust, et Eestil on, mida pakkuda ja kaitseministeerium kavatseb ka tulevikus suurte relvahangete puhul rakendada vastuostukohustust. LOE EDASI SIIT.

Valio Eesti eksport kasvas 18 protsenti. Valio Eesti ettevõtete – AS Valio Eesti ning Võru Juust AS – eksportkäive kasvas eelmisel aastal võrreldes aasta varasemaga 18 protsenti, moodustades 36,1 miljonit eurot. Suurimateks saavutusteks eksportturgudel oli Valio Võru juustutehases valmiva Lacey Swiss juustu sisenemine USA populaarseimasse kaubandusketti Walmart ning edukas eksport Itaalia suunal, teatas ettevõte. Valio juustueksport moodustas mullu üle poole ehk ligikaudu 52% kogu Eesti juustuekspordist. Võrreldes aasta varasemaga kasvas Valio Võru juustutehase ekspordimaht rahaliselt ligi 17%. Kolmveerand ettevõtte juustutoodangust läks eksportturgudele. LOE EDASI SIIT.

Tootmisettevõtte juht: turul taastus optimism. Turul on optimism tagasi ja meie aasta alguse käive on 10% parem kui mullu samal ajal, rääkis metallkonstruktsioonide tootmisega tegeleva Toode AS juhatuse esimees Aivo Rosenberg. „Meil on aasta alanud väga hästi ning see pessimism ja teadmatus, mis eelmise aasta lõpus valitses, on kuidagi lahtunud,“ tõdes Rosenberg. Juhi kinnitusel näitavad esimesed kuud, et seoses taastunud optimismiga ehitatakse, tellitakse ja renoveeritakse rohkem, kui möödunud aastal samal ajal. Tervet aastat on Rosenbergi sõnul veel väga raske ennustada, kuid esimese kvartali käive on keskmiselt 10 või enam protsenti parem kui aasta eest. LOE EDASI SIIT.

Raketitootja: Eestis on geniaalsed insenerid, aga viletsad müügimehed! Äripäeva rahvusvahelise uudiskirja News2biz Estonia viimases numbris märgib Euroopa raketitootja MBDA vastuostude ja tööstuskoostöö juht Oliver Melamed, et Eesti ettevõtetes töötavad silmapaistvad insenerid, aga kehvad müügiinimesed. "Me kohtasime suurepäraseid insenere, kes disainisid ja valmistasid kõrgekvaliteedilisi tooteid, kuid ei olnud huvitatud müügist," ütles Melamed News2bizile. Ta lisas, et nad panid kokku pakkumise ja nägid selle kallal palju vaeva, kuid tihti ei saanud vastustki. "Sellist olukorda ei osanud me ette näha," lisas ta. LOE EDASI SIIT.

6 puitmajatootjat said uue ekspordi müügijuhi. Tänavuselt ekspordijuhtide väljaõppeprogrammilt Ekspordirevolutsioon said uue kolleegi võrra rikkamaks kuus puitmajade tootmisega tegelevat ettevõtet, teatab Eesti Puitmajaliit. Ekspordirevolutsioonis osalenud Eesti Puitmajaliidu liikme Nordic Houses OÜ juhi Argo Sauli sõnul leidis ettevõte tänu programmile koguni kaks uut töötajat – müügiassistendi ja projektijuhi, kellest viimane saab projekti raames aasta vältel ekspordialase koolituse ning isikliku mentori. Sarnaselt Nordic Houses OÜ-le on läbi Ekspordirevolutsiooni uue töötaja võrra rikkam ka Eesti Puitmajaliitu kuuluv Timbeco Woodhouse OÜ, Mountain Loghome OÜ ja AS Palmako. LOE EDASI SIIT.

Ülo Pärnits: vähendame tühja tööd ja suurendame palku. „Detailplaneeringute kooskõlastamise korraldus on Eestis erakordselt kilplaslik, kulukas ja takistab töö tegemist ning SKP suurendamist,” kirjutab homses Äripäevas AS Mainor nõukogu esimees Ülo Pärnits ja teeb ettepaneku seda reformida. Pärnits kirjutab, et ühe kinnistu poolitamiseks tuleb kaardile tõmmata joon ja märkida kahe puntki koordinaadid, mille saab valmis vähem kui tunniga. Kuid protsess ei lõpe sellega, vaid algab kooskõlastamisring, mis kestab aasta ja mille ajal ei saa ettevõte edasi tegutseda. Pärnits toob näite, et ASil Mainor on Tallinna äärelinnas mööblitööstus. Tootmise laiendamiseks oli vaja juurde ehitada 1000 m2 suurune tootmishoone. Selleks tuli teha detailplaneering, mille tegemine võttis paar päeva, kuid kooskõlastamiseks kulus neli aastat. LOE EDASI SIIT.

Leedu liitub elektribörsiga. Leedu liitub Põhjamaade elektribörsiga Nord Pool, et vähendada sõltuvust Venemaa elektrienergia impordist. Leedu süsteemihaldur Litgrid ja Põhjamaade elektribörs Nord Pool Spot (NPS) allkirjastasid eile Vilniuses kokkuleppe elektribörsi käivitamiseks Leedus selle aasta 18. juunist, vahendas agentuur Bloomberg. Balti regioon on Lääne-Euroopa elektrivõrkudega ühendatud Eesti ja Soome vahelise merekaabli kaudu. Leedu plaanib ühendusi Rootsi ja Poolaga. LOE EDASI SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077