Autor: Tanel Raig • 8. november 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Talleggi äridirektor: toidu kallinemine selleks aastaks lõppenud

Üldine tarbimisleigus on hinnad pannud tugeva surve alla ja toit tänavu sügisel enam ei kalline, ütles Talleggi äridirektor Margus Venelaine.

Venelaine sõnul kallinesid toidutööstuse toorainest eelmisel sügisel eelkõige teravili ja piim. Nendes toiduainetööstuse harudes, kus toodangukett on lühem, toimus kohe kohandumine. Kasvas valmistoodangu hind, mis väljendus nii tootjahinnaindeksi kui ka tarbijahinnaindeksi järsus tõusus septembrist maini, selgitas Venelaine. „Tarbijahinnad kallinesid veel kiiremini, sest jaeketid kasutasid üldist segadust ja meediavõimendust ka oma marginaalide parandamiseks,“ lisab ta.

Nüüd on aga tarbijahinnad stabiilsed. Ka tootjahinnaindeksi suur kasv on Venelaine hinnangul läbi. Tootjahinnaindeks kasvab veel vaid sektorites, kus toiduainete tootmiskett on pikem ja aeglasema reageerimisega – näiteks lihatootmises, selgitab Venelaine. Kuid sealgi tõmbab kasvu juba alla tooraine ja ka tootjahindade odavnemine muudes sektorites. „Ka üldine tarbimisleigus paneb hinnad tugeva surve alla ja sel sügisel toit kokkuvõttes enam ei kalline,“ leiab ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077