Autor: Anne Oja • 11. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

E-Konsult: ametnikud nõuavad rästikute säilitamist

Suurimaks takistuseks LNG-terminali ehitusele Paldiskisse on saanud Natura ala, millel nõutakse näiteks rästikute elukeskkonna säilitamist, rääkis E-Konsuldi juhatuse esimees Lembit Linnupõld.

"Paldiski sadamasse ei saa sisse ega välja sõita ilma, et ei läbitaks Natura ala. Natura ala ei tähenda aga seda, et seal igasugune inimtegevus peab peatuma, tuleb aga vältida looduse tarbetut häirimist," selgitas Linnupõld täna toimunud foorumil „Kas kingime LNG terminali naabritele?".

Ometigi pole keskkonnaamet Natura alaga piirneva gaasiterminali ehitust siiani heaks kiitnud. "Säilitada tahetakse 3. kategooria kaitseliike nagu näiteks rästikuid. Igaüks meist teab, kui palju rästikuid on," rääkis Linnupõld terminali asukohas elavatest ja kasvavatest putukatest, loomadest ning taimedest ülevaadet tehes.

Seejuures tahab keskkonnaamet laiendada Natura ala terminali territooriumile, kuna seal on kadastikud ja laialehelised metsad. "Ametnikud on viimase veretilgani klammerdunud ja maasse kaevunud, valmis laskma endast tankiga üle sõita," rääkis Linnupõld, kelle hinnangul ei võimalda ametnike senine suhtumine ja ka väljaöeldu protsessiga mingilgi viisil edasi minna.

"Ma ei näe sellel mingit perspektiivi. Otsitakse formaalseid puudusi," selgitas Linnupõld. Tema sõnul tehti terminali keskkonnahinnangule 27-leheküljeline ekspertiis vastamaks küsimusele, kas terminali ehitus aitab kaasa Natura ala 3. kaitsekategooria liikide säilimisele ja leiti, et ei aita. Terminali kavandajailt on nõutud ka täiendavaid uuringuid kavandatava terminali asupaigas elavate taimede ja loomade võimaliku saatuse kohta, mis võtaksid mitu aastat.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077