Autor: Anne Oja • 21. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Rakvere LK omanik kasvatas Balti riikides käivet

Rakvere Lihakombinaadi ja Talleggi omaniku HKScan Groupi käive kasvas mullu Balti riikides 2009. aastaga võrreldes 3,5 miljonit eurot, samal ajal kui kontserni käive tervikuna kukkus 10,8 miljonit eurot.

HKScan Group teatas börsile, et teenis möödunud aastal Balti riikides 160,4 miljonit eurot müügitulu. Tunamullu oli müügituluks 156,9 miljonit eurot. HKScan Groupi müük tervikuna oli aga tunamulluse 2124,7 miljoni asemel 2113,9 miljonit eurot.

HKScan Groupi kui Balti riikide turuliidri positsioon tugevnes, märkis kontsern. Lätis kasvas turuosa pärast Jelgava lihakombinaadi 98,8% aktsiate ülevõttu kolmandiku võrra. Aktsiate eest maksti kokku 1,9 miljonit eurot.

Läti suurim suitsuvorstitootja Jelgava lihakombinaat kuulub Rakvere Lihakombinaadi tütarettevõttele Rigas Miesnieks. Eestis on Rakvere Lihakombinaadi turuosa endiselt 31 ringis, avaldas kontsern börsile.

HKScan Group mainis samas, et Balti riike iseloomustab endiselt nõrk tarbijanõudlus, ehhkki majandusolukord on stabiliseerunud. Rakvere Lihakombinaat ja Tallegg tulid olukorraga toime üsna hästi ning konsolideerisid oma turupositsioonid.

Rakvere Lihakombinaat investeeris seejuures loomsete jäätmete käitlemise üksusesse ja Tallegg täiustas lindude tapmise protsessi.

Aasta lõpus ühendati Rigas Miesnieksi ja Jelgava lihatööstuse müügi- ja logistikafunktsioonid. See tõi kaasa 0,4 miljonit eurot täiendavat kulu. Suurem osa toodanguga seotud tegevusi muutub koos sel aastal valmiva Jelgava uue tehasega tsentraalseks. Ettevõtte asjaajamisosakond ja juhtkond jäävad Riiga.

Rakvere Lihakombinaadi juht Anne Mere ütles, et kontserni uue poliitika kohaselt võib majandustulemusi kommenteerida vaid Soomest. "HKScani Baltikumi majandustulemused sisaldavad AS Rakvere LK (sh tütarettevõtted) ja AS Talleggi tulemusi. Vastavalt HKScani kontserni kommunikatsioonistrateegiale me eraldi ettevõtete majandustulemusi ei kommenteeri," sõnas ta.

Äripäev küsis, kas Balti riikide tulemuses kajastunud 3,5 mln euro suurune müügikasv tuleneb valdavalt Jelgava lihakombinaadi ülevõtust ja sellele järgnenud tootmise ning müügitegevuse konsolideerimisest Lätis ning kuidas hinnata Eestis ja Balti riikides tervikuna saavutatud positiivset tulemust HKScan Groupi üldiste tulemuste valguses, kus müük vähenes 2009. aastaga võrreldes.

 

 

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077