Autor: Hannes Sarv • 17. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Swedbankist tuli kommentaar vaevaliselt

Klientide raha Läti piimakombinaati paigutanud Swedbank ei soovinud Rigas Piensaimnieksi aktsiatega toimunud tehingut esialgu üldse kommenteerida. Alles pärast seda, kui Äripäev oli saanud teada, et osalus liikus 0 krooni eest ja kliendid ei saa raha tagasi – ning teatasime, et lugu ilmub sõltumata Swedbanki kommentaarist – saatis pank meie küsimustele eile vastused.

Äripäeva küsimused ja Swedbanki vastused neile:

1) Kas pank oli informeeritud sellest, et RPS aktsiad olid varasemalt juba panditud?Miks otsustati sellisel kujul restruktureerimise kasuks ja võtta enda omandusse juba panditud aktsiad?

Kui 2009. aastal loodi RPS Holding, mille omanik on 41,2% ulatuses Swedbanki, olime teadlikud Rigas Piensaimnieksi (RPS) aktsiaid koormanud pandist, kuid hindasime tol hetkel ettevõtte väärtust oluliselt kõrgemaks kohustuste mahust.

Meenutame, et pankrotimenetluse algatajaks oli käesoleva aasta 25. jaanuaril Alta Foods ise, kuna ettevõtte laenukohustus oli kaks korda suurem kui varade väärtus. Pankrotiavalduse sisseandmine oli juhtkonna seaduslik vastutus, kuna kõrge laenukoormuse toel ostetud aktivate, peamiselt erinevate ettevõtete aktsiate väärtus, oli seoses finantskriisiga oluliselt langenud ja ettevõte oli maksejõuetu. Eelnevalt käisid tõepoolest läbirääkimised erinevate restruktureerimisstsenaariumide rakendamiseks, millest ükski aga ei realiseerunud.

2) Miks lasi RPS Holding, mille suurim omanik on Swedbank ja kus on väga palju panga kliente, kelle osaluse eest vastutab samuti pank, võtta ära enda ja panga klientide vara (RPS enamusosalus) 0 krooni eest? Kas ja mida tehti sellise olukorra vältimiseks? Kas pank kavatseb oma klientidele kahju korvata? Kas ja milliseid samme on plaanis antud küsimuses edaspidi astuda?

Protsess käib, läbirääkimised kestavad ning seni on tehtud kõik, mis võimalik, et RPS Holdigu aktsionärina oma klientide ja panga huvisid kaitsta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077