Tere: Euroopa ja Eesti piim pole veel nii võrdsed olnud!

Nii lähedal Euroopa keskmisele hinnale pole Eesti piimatootja veel mitte kunagi olnud, rääkis täna Äripäevale ASi Tere juhatuse esimehe asetäitja Ülo Kivine.

Kuna kvaliteetse piima ja piimatoodete nõudlus lähiturgudel ületab pakkumise, maksavad Eesti suuremad piimatöötlejad suurematele piimatootjatele alates septembrist piimaliitri eest sisuliselt euroliidu keskmist kokkuostuhinda.

Näiteks AS Tere ja AS Valio Eesti maksavad oma piimatootjatest partneritele septembris toorpiima liitri eest 4.69 krooni (0,30 eurot), Euroopa Liidu keskmine kokkuostuhind on 4.75 krooni. Eestis vaadatakse piima kokkuostuhinnad iga kuu lõpus üle.

Ja ehkki piima praegune kokkuostuhind jääb 2007. aasta lõpu tipptasemest, 5,60 kroonist (0,36 eurot) tublisti alla, oli tollal Eesti ja euroliidu keskmise hinna vahe ikkagi mäekõrgune – 2007. aasta lõpus sai ELi piimatootja liitri eest 6,26 krooni (0,40 eurot).

Ülo Kivine täpsustas, et kui siiani oli Eesti koos Läti, Leedu ja Rumeeniaga ikka viimastel kohtadel oma toorpiima hinnaga, siis tänavu septembriks oleme rahvusvahelises edetabelis jõudnud vähemalt kümne kohta kõrgemale. „Tšehhi, Prantsusmaa ja Portugal on meist napilt ees, muidu oleksid siinsed põllumehed-piimatootjad julgelt euroliidu keskmise hinna saajad,” lisas Kivine.

Kivise sõnul tõstis Tere toorpiima hinda seoses olukorraga eksporditurgudel, kus nõudlus piimatoodete järele ületab pakkumise. „Eesti suhtes on kindlasti mõjutanud nõudlust veel see, et lähedal asuv Venemaa turg on alles sellel aastal avanenud meie jaoks,“ märkis Kivine.

Kivine ütles, et ehkki Eesti toorpiima hind on jõudnud Euroopa Liidu keskmisele tasemele, on Eesti kauplustes müüdav piim endiselt euroliidu üks odavamaid. „Loomulikult ei tähenda see seda, et me müügipiima hinna samale tasemele tõstame, kuid väljamüügihinnad lähiajal, võib-olla isegi sellel kuul, tõusevad,“ ütles Kivine. „Kui toorme hind on tõusnud, siis tõuseb ka toote omahind, sest toorpiimal on meie toodete hinnas väga kaalukas osa.“ Kivine lisas, et väljamüügihinna konkreetset tõususummat või protsenti ta täna veel öelda ei oska.

Kivise sõnul varustavad Tere toorpiimaga erinevad piimatootjad, kellest suurim on TÜH EPIKO. „Praktiliselt kogu kokkuostetud toorpiima kasutame ise ära, vaid marginaalse koguse ehk alla kahe protsendi toorpiimast müüme edasi Soome,“ lisas Kivine.

Osale arutelus

  • Väinu Rozental

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

Teabevara