Autor: Indrek Kald • 2. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Jordaania minister tutvus Eesti põlevkivitööstusega

Jordaania energeetika- ja maavarade minister Khalid Irani koos kaaskonnaga väisas eile Ida-Virumaal Eesti Energia tootmisettevõtteid.

Eesti Energia kaevanduste, Eesti elektrijaama ning õlitööstusega tutvunud Jordaania ministrile pakkusid meie põlevkivi kasutamise kogemus ning tootmislahendused suurt huvi. "Põlevkivitööstus avaldas meile muljet. Soovime, et meil oleks tulevikus ka selline õlitehas ja elektrijaam," sõnas Irani.

Eesti Energial on Jordaanias kaks paralleelset arendusprojekti, umbes 38 000barrelilise päevatoodanguga õlitehas ning kuni 900 MW võimsusega põlevkivielektrijaam.

Energiafirma teatel on välismaal arendatava õlitööstuse oluliseks aluseks 2012. aastal Narva lähistel valmiv uue põlvkonna tehnoloogiaga põlevkiviõlitehas Enefit-280. Tänavu mais alustatud ehitustööd edeneb jõudsalt ning praegu rajatakse tehase südameks oleva retordi alust. Eesti Energia Tehnoloogiatööstuses valmiva retordi detailide paigaldamine algab juba käesoleva aasta oktoobris.

Enefit-280 tehnoloogiat kasutav põlevkiviõli tehas tarbib aastas 2,26 miljonit tonni põlevkivi, tootmaks 290 000 tonni põlevkiviõli ja 75 miljonit m³ kõrge kütteväärtusega küttegaasi ning 280 GWh elektrit. Tehas kasutab senisest keskkonnasõbralikumat, töökindlamat ja suurema ühikvõimsusega Enefit-tehnoloogiat, mis on välja arendatud koos Eesti Energia ja insenerfirma Outotec.

Senise õlitehase ja Eesti elektrijaama kõrvale kerkiva uue energiakompleksi oluline osa on ka uus kuni kahe 300 MW energiaplokiga elektrijaam. Õlitööstuse ja elektrienergia tootmise ühisosadeks on uues energiakompleksis kütuse etteandesüsteem, uttegaasi põletamine, ühise tuhakäitlussüsteemi, uue jahutusveevõtukoha rajamine ning ühine uus 330 kV elektrienergia jaotla, teatas Eesti Energia.

Täna kohtub Jordaania energeetikaminister Khalid Irani peaminister Andrus Ansipi ning majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsiga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077