Autor: Indrek Kald • 2. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

EE: soojuse hinnatõus pole elektrijaama süü

Eesti Energia Iru elektrijaama arendusjuhi Urmo Heinami sõnul pole Tallinna Soojusel põhjust oma hinnatõusu juures viidata elektrijaamale.

"Meile tundub äärmiselt kummaline veeretada hinnatõus Iru elektrijaama süüks olukorras, kus Tallinna Küte ise toodab valdava osa soojusest oma maagaasil töötavates vanades katlamajades ja kallima hinnaga, kui Iru koostootmisjaam seda pakub," märkis ta.

"Tallinna Küte paneb pigem tööle enda vähem efektiivsed maagaasil töötavad katlamajad, kui suurendab Iru elektrijaamalt ostetava soodsama soojuse hulka. Konkurentsiamet on selle suhtes algatanud ka järelevalvemenetluse," rääkis Heinam.

Tallinna Soojus avaldas täna oma hinnatõusu uudise, kus muuhulgas mainitakse, et Eesti Energiale kuuluv Iru elektrijaam on viimase aasta jooksul tõstnud Tallinna Küttele müüdavat soojuse hinda üle 66%. Samuti väidetakse, et sisseostetav maagaas on Eesti Energiale kallinenud aastaga ligi 40%.

Eesti Energia teatel on Iru elektrijaam tegelikult viimase aasta jooksul tõstnud Tallinna Küttele müüdava soojuse hinda ca 50%. "Seda olukorras, kus maagaasi hind on tõusnud üle 47% ning maagaasi kulu moodustab suurema osa (ca 80%) soojuse hinnast (lisaks kasvas ka siseostetava elektrienergia hind kasvas ca 10 %)," selgitas Heinam.

Osaliselt tuleneb Iru soojuse hinna tõus ka sellest, et Tallinna Küte on aastate jooksul vähendanud meilt ostetava soojuse hulka ning väiksema toodangu juures tuleb ühiku hind meil paratamatult varasemast veidi kallim, lisas elektrijaama arendusjuht.

Eesti Energia teatel vajab Tallinna soojuseturg uusi ja keskkonnasõbralikumaid soojuse tootmise viise. "Kuigi meie ületeenaaber Väo elektrijaam on oma prügijaama mõtte maha matnud, siis meie saame kinnitada, et Tallinna ja Maardu elanikele toob soodsama soojuse hinna 2012. aastal Iru elektrijaamas käivituv jäätmeenergiaplokk," märkis Heinam.

Jäätmed on tema sõnul seni olulises mahus kasutamata energiaallikas. "On kahetsusväärne, et täna tambitakse enamik sellest veel prügimägedele ja koormatakse nii meie loodust. Lisaks soodsamale ja stabiilsemale soojuse hinnale Tallinna piirkonnas, saame oma uue ploki käivitudes pakkuda kogu Eesti elanikele ka soodsamat prügi äraandmise hinda," selgitas Heinam.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077