Autor: Kadrin Karner • 31. august 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Toftan: suurriikide kärpekavad annavad varsti tunda

Kuigi alates veebruarist on nõudlus Rootsi kapitalil põhineva puidutöötleja Toftan ASi toodangu järele kõigil turgudel hea olnud, ei pruugi see Euroopa suurriikide kärpekavade mõjude kohale jõudmisel enam nõnda püsida.

„Veebruarist ja märtsist on meil olnud nõudluse kasv kõikidel turgudel,“ rääkis Toftan ASi juht Martin Arula. „Kuulates, mis räägitakse Euroopas nõudluse ja tarbimise kohta, võib öelda, et tuleb aeg, kus hinnad ja nõudlus enam sedasi ei tõuse,“ ütles ta ning lisas, et seetõttu võib neljandas kvartalis isegi tagasilöök tulla. „See on seotud ka sellega, et suurte riikide kärpekavad, mida pikalt tehtud, hakkavad nüüd mõju avaldama. Muidugi mõjutab see ka tarbimist üldiselt.“

Mis võis põhjustada statistikaameti andmetel 38,7protsendilise puidutöötlemise ja puidutootmissektori mahu kasvu, on Arula sõnul keeruline öelda, kuna tavaliselt on juuli puhkuste kuu, kus toodetakse just vähem. „Toftani mahud kasvasid eelmise aasta juuliga võrreldes umbes 10 protsenti ja võrreldes juuniga mahud isegi vähenesid. Samas tuleb öelda, et majanduskriisi ajal ei ole meil mahud kahanenud,“ rääkis Arula.

Hinnad on tema sõnul aastatagusega võrreldes ühe ühiku kohta 40 protsenti kõrgemad. „Kui statistika räägiks hinna baasil kasvust, siis minu arust võiks see tõesti sinna kanti jääda,“ lisas Toftani juht. 

ASi Rait juhatuse liige Kuldar Veere ütles, et 37,8protsendilisest puidusektori kasvust juulis ei maksa ühe kuu põhjal sensatsioonilisi uudiseid otsida.

"Käesoleva aasta talv oli teatavasti kardinaalselt erinev eelmisest talvest. See on muutnud tunduvalt ka toormega varustatust, eriti saeveskites, ja sellest tulenevalt on peaaegu kõik suuremad Eesti saetööstused oma suvised kollektiivpuhkused pigem edasi lükanud või lühendanud ja nii muutus saetööstuste tavapärane puhkusekuu juuli suures osas hoopis töiseks," rääkis ta ning lisas, et see võiks ka suure muutuseprotsendi põhjustada.  

 

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077