27. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

BREMi kliente ähvardab külm dušš

Toomas Tooli firma BREM Kinnisvarahooldus kliendid ei teagi, et neid ähvardab BREMi võla tõttu elektrist ilmajäämine.

Pärnu maantee alguses, loetud sammude kaugusel vabadussõja võidusambast asub pronksöö ajal üheks hävingu sümboliks saanud Westmani äri. Selle suuromanik ja juhataja Arvi Villemson pole kuulnudki, et tema ettevõtte kaasomaniku Freier Projekti ehk Toomas Tooliga seotud firma võlgnevuse tõttu võib ta augusti alguses elektrita jääda.

"Või nii… Esimest korda kuulen teie käest. Kes seda ütles? Eesti Energia. Selge. Hea, et helistasite. Pean nüüd siis BREMi käest küsima, mis edasi saab. Meie oleme alati kõik arved igatahes korralikult ära maksnud," lisab Villemson, hääles nördimus.

Täna teatas Eesti Energia, et kavatseb Toomas Toolile kuuluva OÜ BREM Kinnisvarahooldus tarbimiskohad jätta vooluta. Elektrivoolu välja lülitamisega alustatakse esmaspäeval 2. augustil ning esimeena jäävad elektrita BREMi halduses olevad tootmis- ja äriobjektid.

Lasnamäel, aadressil Vikerlase 23 asuvas kaubanduskeskuses baari pidav Erika Aas kuulis BREMi võlavallatustest raadiost. Keset päeva ei ole Erika baaris ühtki külastajat, külmkapid ja konditsioneer aga huugavad.

"Ma sain ikka täieliku šoki! Meie oleme iga kuu korralikult arveid maksnud, aga ikkagi võime elektrita jääda. Ma ei kujuta ette, mis siin niimoodi sellise kuumaga saab. Jahutusseadmed on kogu aeg pistikus,“ on Aas ärevil.

Baaripidaja väitel on BREM ise alati olnud parasjagu aferistliku käitumisega haldur. "Siin on ikka kuulda olnud, kuidas kasvõi pisikese võla pärast ei lasta enam ruumidesse või plommitakse ruumid kinni," märgib baaripidaja.

Aas maksab keskmiselt paar-kolm tuhat krooni kuus elektri eest. Suviti natuke rohkem. "Oleks BREM või Eesti Energia meile vähemalt öelnudki, et on probleeme. Aga ei. Muudkui maksame, aga ikka võib elekter kaduda," muretseb ta.

Samas hoones asuva alkoholipoe Araxes töötajad on samuti teadmatuses ning kuulevad Äripäevalt esimest korda, et võivad nädala pärast pimedas poes istuda.

"Miks? BREM ei maksa? Miks ta siis ei maksa?" on töötajad nõutud. "Meie ju oleme alati maksnud," märgib üks neist.

Nad vaatavad aadresside nimekirja, kust 2. augustil võib Eesti Energia halvimal juhul elektri välja lülitada. "Näe, pean meie Pae tänava poodi ka helistama. Nende aadress on ka võlgnike nimekirjas," ehmatab üks töötajaist, kiirustades tagaruumi.

Eesti Energia poolt avalikustatud BREMi võlgnikaadresside nimekirjas on kurioosumina ka ettevõtte enda peakontori asupaik Tulika tänaval. Samas ärihoones paikneb veel kaks Toomas Tooli ettevõtet: kinnisvaraga tegelevad AS Esmar ja OÜ Freier Projekt.

Kui Esmari klaasuste vahelt sisse piilume, juhendab noor mees vanemat, arvuti taga istuvat prouat. "Palun, praegu ei ole sobiv hetk. Ei jää me midagi elektrist ilma," sõnab noor Tooli alluv.

Korrus kõrgemal istub suures inimtühjas kontoriruumis Dream Capitali juhatuse liige Anne Nauri. "Juba pikemat aega on õhus olnud märgid, et midagi võib juhtuda. See pankrotiähvardus ja… (AS Tallinna Küte nõuab BREM Kinnisvarahoolduse pankrotti – toim) Kahtlustan, et ka elektri eest maksmise arveldusega on midagi valesti. Selle tühja, ainult üht arvutit sisaldava ruumi eest tasume kuus 200-300 krooni elektri eest. Meil on Raplas ka kontor. Sama suur ruum ja kuus arvutit kogu aeg järel. Seal maksame alla saja krooni kuus," imestab Nauri.

Samas on äriühing BREMile kõik arved õigeaegselt tasunud, sest ka Nauri annab mõista, et BREMiga arvete õigsuse ja täpsuse pärast kembelda ei tasu. Olevat kaunis karm haldur. Nalja naljalt ei mõista.

Suur-Sõjamäe 33 kontoriruume rentiva keskkonnatehnika firma Fertil ASi juhatuse liige Tiiu Saks kinnitas telefoniusutluses, et see on suur jama, kui elekter ära võetakse. "Tootmine pole meil õnneks BREMiga seotud, kuid arvutid kontoris töötavad ju kõik elektriga. Oleme siin juba olnud aastaid ja pole kunagi BREMile võlgu olnud. Ma ei tea, kas tohib niimoodi elektrit ära võtta," selgitab ta.

"Varem pole midagi sellist olnud, et keegi oleks BREMi ähvardanud. Ettevõtteid on siin palju ja ma ei tea, et keegi siin BREMile võlgu oleks. Neil on endal kõik tegemata, aastaid pole majas remonti tehtud. Haldureid vahetatakse pidevalt, kuid ilmselt ei luba omanik ja juhid sellele sentigi kulutada," lisab ta.

SEB pank kommenteeris BREMi uudise mõju oma Pae 74 asuvale harukontorile, et soovib kompromissi. "Loodetavasti jõuavad rendileandja ning Eesti Energia enne siiski kokkuleppele. Juhul kui elektrit harukontoris ei ole, jääb kontor mõistagi suletuks," teatas SEB.

Elektrikatkestus ähvardab ka Vikerlase 23 tegutsevat Maxima kauplust. "Hetkel saab vastata seda, et läbirääkimised kõigi osapoolte ehk siis hoone omaniku, BREMi ja Eesti Energia vahel käivad. Maxima on kõik oma arved korralikult tasunud. Kaupluse loodame igal juhul töös hoida ja seda ka siis kui esmaspäevaks kokkulepeteni ei jõuta. Selleks võib kasutada näiteks generaatorit,” kommenteeris Maxima.

Eesti Energia pole aga ainus, kellel on BREM Kinnisvarahoolduse vastu nõue. 1SG Ehitus OÜ juht Janek Mugu ütles, et BREM Kinnisvarahooldus on tema firmale võlgu 400 000 krooni. "Tahan järgmisel nädalal pankrotiavalduse sisse viia," sõnas ta.

"Minu jaoks ei ole ta (Toomas Tool – toim) mitte keegi, olgu ta nii rikas kui tahes," lausus Mugu ja lisas, et nii ikka inimesi petta ei saa, nagu Tool petab.

BREM Kinnisvarahoolduse juht Raigo Roosimäe täna kommentaari ei andnud. Samuti ei õnnestunud Äripäeval saada selgitust Toomas Toolilt.

Autor: Kadri Paas, Anne Oja, Anne Oja

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077