Autor: Hannes Sarv • 16. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

VKG laiendusest jagub ka allhankijatele

Viru Keemia Grupi miljardiinvesteeringu ehk Ida-Virumaa Ojamaa kaevandusrajatiste peatöövõtjad tulevad küll välismaalt, ent ettevõtte juhi Priit Rohumaa sõnul jagub mõnesaja miljoni eest töid ka Eesti allhankijaile.

AS Viru Keemia Grupp (VKG) plaanib maa-aluse kaevandamise Ojamaal täisvõimsusel tööle saada 2012. aastaks. Õlitootmise toetamiseks rajab ettevõte nii põlevkivi rikastamise vabriku kui ka konveierliini, mis kaevandatud tooraine tehasesse sõidutab. Investeeringute kogumahuks on kavandatud kuni 1,4 miljardit krooni.

Välismaine tehnoloogia

"Tehnoloogia tuleb välismaalt, aga minu hinnangul jääb kohalikele ehitajatele ka sadu miljoneid kroone," sõnas Rohumaa. Tema sõnul saavad allhankijatest töödel kaasa lüüa tõenäoliselt metallkonstruktsioonide tootjad, transpordiettevõtted, ehitajad jt.

Välismaise tehnoloogia kasutamise tingib aga Rohumaa sõnul asjaolu, et Eestist vajalikku tehnoloogiat hankida ei saa. Konveierliini ehitaja on praeguse seisuga paigas - sakslaste ThyssenKrupp AG. Rikastusvabriku kohta otsust veel pole.

Eesti Energia Kaevanduste juhatuse esimees Ilmar Jõgi tõdes, et nende jaoks on VKG projekt positiivne areng. "Seda Ojamaa kaevandust on nad varsti rajanud juba kaks aastat," lausus ta. Esialgu oli tema sõnul laual ka kava, et Ojamaalt kaevandamise võtab samuti enda peale Eesti Energia Kaevandused, aga teenuse hinnas kokkuleppele ei jõutud.

Oma kaevanduse laiamahuline käivitamine tähendab seda, et VKG õlitehased saavad tooraine otse kontserni seest. Seni on neile põlevkivi tarninud Eesti Energia Kaevandused AS, mis selle siis lõpetab.

Jõgi sõnul VKG-le põlevkivi tarnimise lõpetamine neile sobib, kuna müüdav tooraine peab olema Eesti Energiale endale minevast erinevalt töödeldud. "Kahte toodet kaevanduses toota on kulukam kui ühte toodet," sõnas ta.

Konkurents tööjõuturul

Pisike nagistamine käib kahe ettevõtte vahel aga tööjõu teemal. VKG lubab Ojamaa kaevanduskompleksi täisvõimsusel käivitamisel luua 400 uut töökohta.

Ettevõtete omavaheline konkurents spetsialistidele on terav. "Eks nad siis üritavad palgaga üle tõmmata," rääkis Jõgi.

"Heade spetsialistide tasemel ikka konkureeritakse," ütles Rohumaa. Tema sõnul pole asi siiski palgaga meelitamises. "Mitte alati ei ole palk määrav. Seal on terve rida kompleksseid asju."

Maavanem: Ojamaa taga kogu keemia-tööstuse areng

Ida-Viru maavanema Riho Breiveli sõnul toob uus kaevandus põlevkivi tootmisesse värsket verd."Konkurentsiküsimused - me ei saa monopoli tekitada Eesti Energiale, kes on ainuke kaevandaja. Peame mõtlema laiemalt, sest monopolid löövad meil alati hambad kurku, nagu öeldakse," ütles ta.

Ent selle vaatenurga kõrval tõi ta välja põlevkivi kui tooraine kasutusvõimalused. "Me peame vaatama asja pikemas perspektiivis. Peame oma põlevkivi väärtustama, ja VKG väärtustab põlevkivi rohkem, kui ajab ainult ahju. Ojamaa kaevandus tuleb ära teha, selle taga on kogu keemiatööstuse areng," sõnas ta.

Ligipääsutee teeb muret

Mäetaguse vald, kus Ojamaa kaevandus asub, on samuti vallavanem Aivar Surva sõnul investeeringuga päri.

"Eks muresid ikka on, aga me oleme kaevandamisega ka harjunud, neid on siin toimetanud juba mitukümmend aastat," ütles ta. Üks murekoht on näiteks sõidutee, mida kaevandustoodangu transpordiks kasutatakse, kuni konteinerliini valmimiseni ja suureneva koormuse tõttu vajab see ilmselt kiiremini remonti.

Investeering ise on aga vallale loomulikult teretulnud - loob uued töökohad ja toetab omavalitsuse tulubaasi. "Mäetaguse on ju tuntud selle poolest, et meie tulubaas on hea," rääkis Surva. Ka Eesti suurim põlevkivi tootev Estonia allmaakaevandus asub enamalt jaolt just Mäetaguse valla territooriumil.

Elanikud küsivad hüvitist

Kohalikud elanikud on Surva sõnul hakanud kaevanduste rajamise puhul oma huvisid teadvustama. "Inimesed on hakanud ettepoole mõtlema ja enda eest võitlema. Küsitakse kompensatsioone," rääkis ta.

VKG juhi Priit Rohumaa sõnul püütakse kohalike elanikega kokkuleppele jõuda. "Me täidame inimeste soove mõistlikkuse piires," ütles ta.

Mis on mis

Viru Keemia GruppVKG on suurim põlevkiviõlitootja Eestis.Ettevõttes töötab üle 1300 töötaja.Tütarettevõte VKG Oil töötles 2009. aastal viies õlitehases ümber 1,8 miljonit tonni põlevkivi ning tootis 215 000 tonni toorõli. 2010. aasta toodangu prognoos on 270 000 tonni toorõli.2009. aasta detsembris avas VKG Kohtla-Järvel uue õlitehase, mille maksumus oli 1,2 miljardit krooni.VKG kavatseb lähiaastatel põlevkivi kaevandamist ja õlitootmist veelgi laiendada.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077