Autor: Sirje Rank • 15. juuli 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa lükkas Soome liha- ja piimatoodete impordi keeldu edasi

Venemaa lükkas edasi impordikeelu jõustamise, mis seiskaks liha- ja piimatoodete ekspordi Venemaale 14 Soome ettevõttest - sealhulgas Valio, Atria ja HK Ruokatalo Soome tehastest.

Soome uudisteagentuur YLE vahendas, et keeld jõustub 23. juulist. Varem teatas agentuur, et juba 12. juulist on eksport peatatud.

Venemaa põhjendas keeldu sellega, et Soome tehastes on puudusi, mille tõttu tootmine ei vasta Venemaa seadustes sätestatud nõudmistele. Esmaspäevast alates on lastis autosid piirilt tagasi saadetud.

Probleemiga tegeleb Soome toiduohutusamet Evira, mille hinnangul on tegemist tõsise tagasilöögiga kogu Soome toiduainetetööstusele.

Evira juhi Jaana Husu-Kallio sõnul annab tähtaja pikendamine lisaaega probleemi selgitamiseks. Samas ei usu ta, et kõiki keelde õnnestub tühistada. „Ma ei usu, et kõik  keelud õnnestub tühistada. Eesmärk on vähemalt osaline edu,“ ütles ta YLE-le.

Kuni 23. juulini saab eksport jätkuda.

Soomes täna visiidil viibiv Euroopa Komisjoni põllumajandusvolinik Dacian Ciolos nimetas Venemaa ähvardust kahetsusväärseks. Voliniku sõnul on pahameelt tekitav, et toiduainete eksport Venemaale peatati selle nädalal algul ilma Soome või ELi ametkondi informeerimata. Samuti ei jäetud mingit võimalust läbirääkimisteks, vahendas Kauppalehti.

Tootjad ise esialgu veel väga ei muretse – lõviosa Venemaa turule läinud toodangust saab mujale müüa.

"Asi on selles, et Venemaa teeb riikides, kust veetakse sisse loomseid toiduaineid, oma kontrolli. Mais käisid Venemaa inspektorid kahekümne kolmes piima- ja lihatööstuse ettevõttes,“ ütles Evira impordi ja turujärelevalve osakonna juht Kyösti Siponen. Kokkuvõte kontrolli tulemustest jõudis kolmapäeval Soome ametivõimudeni, kuid täpsemat teavet puuduste iseloomu või keelu võimaliku kestusaja kohta veel ei ole. Amet on üllatunud, et keelu sai nii suur hulk Soome tootjaid.

Pooled ekspordikeelu saanud ettevõtted on Valio tehased ja meiereid, mis valmistavad juustu, võid, piimapulbrit ja teatud määral ka toortooteid. Firma on keelust üllatunud ja ootab lisateavet. Tootmises on Vene turule mõeldud toodete valmistamine ajutuselt peatatud, ütles YLE-le Valio toortoodete osakonna juht Annikka Hurme. Kokku viib Valio Venemaale aastas 65 000 tonni kaupa, kogutoodangust moodustab eksport Venemaale 10%.

Valio kommertsdirektor  Arto Tikkanen praegu veel mures pole. „Praegu on meie turu seis nii hea, et suudame selle toorme töödelda muudeks toodeteks teistele turgudele. Kui see aga pikalt nii jääb, tuleb müügiga probleeme,“ ütles Tikkanen.

Atria eksport Venemaale takerdus juba pool aastat tagasi, nüüd said ekspordikeelu ka Seinäjoki tehas ning Snellmann. Hämmingus on nii Atria Soome piirkonna juht Juha Gröhn kui Snellmanni juht Martti Vähäkangas.

„Kevadel tundus ülevaatus kulgevat hästi. Inspektorid ei teatanud tehastes mingitest puudustest. Anti mõista, et kõik on parimas korras,“ ütles YLE-le Juha Gröhn.

Peamiselt viib Atria Venemaale sea- ja kanaliha. Mullu küündis liha eksport Venemaale 15 miljonile eurole.

„Ettevõtte 800 miljoni euro suuruses aastaeelarves ei ole see summa kuigi suur, kuid ekspordikeelul on märkimisväärsed tagajärjed. See mõjutab tasakaalu nii kodumaisel kui kogu Euroopa Liidu lihaturul,“ ütles Gröhn.

HK Ruokatalo juhi Jari Leija sõnul puudutab keeld kahte tehast, kuid tootmisliine sellest ei seisata. „Soome sealiha on maailmas nõutud kaup. Kui see ei lähe sinna, müüme mujale,“ ütles Leija.

Leija sõnul ei olnud keeld välk selgest taevast – Venemaa on piiranud liha importi ka teistest riikidest ning Venemaa enda tootjad on kosumas.

„Töötame selle nimel, et Venemaa eksport püsiks avatuna ning et ekspordipiirangud ei jõustuks,“ ütles Leija.

Soome eksport Venemaale on jõudsalt kasvanud. Jaanuaris küündis eksport ligi 21 miljonile eurole, mis on aastatagusega võrreldes viiendiku võrra enam. Venemaa osa Soome toiduainetetööstuse ekspordis on peaaegu neljandik.

„Venemaa on Venemaa,“ ütles ajalehele Helsingin Sanomat Atria tegevjuht Matti Tikkakoski. „Vahel kehtestatakse impordikeeld Soome, vahel teiste riikide lihatööstustele. Praegu on kord Soome käes."

Soome põllumajandus- ja metsandusministri Sirkka-Liisa Anttila sõnul tuleb poliitikutel ja ettevõtetel kaubandussuhted Venemaaga üle vaadata. „Venemaa suund on meile eluliselt tähtis. Selleks tuleb näha enam vaeva ja suhteid hoida. Neid asju ei aeta ELi kaudu. Seda oleme puidutollidega näinud. Need tuleb lahendada omavahel,“ ütles ta Helsingin Sanomatele.

Keeld võib tähendada ka seda, et Venemaa tahab kaitsta oma kodumaist tööstust, ütles Alaksanteri instituudi juht Markku Kivinen. „See on märk protektsionistlikust püüdest kaitsta oma toiduainetesektorit. Venemaa oma toiduainetesektor on olnud nõrk, kuid vaikselt tugevnemas. Soomlased on läinud konkureerima ilma Vene firmadega erilisi partnersuhteid loomata. Oma tooted on viidud otse kaupluste lettidele,“ ütles Kivinen YLE-le. 

Tuleval nädalal saabub Soome visiidile Venemaa president Dmitri Medvedev.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077