Autor: Kadrin Karner • 30. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlane tarbis mullu 21 kg linnuliha inimese kohta

Linnuliha tarbimine kasvas mullu 10% ehk 19 kilogrammilt inimese kohta 2008. aastal 21,3 kilogrammile, selgus statistikaameti andmetest.

Kasvanud on ka munatarbimine inimese kohta – 175 munalt inimese kohta 181 munani aastas. Eesti linnulihaga isevarustatuse tase tõusis 52%ni, teatas Tallegg.

„Kuna erinevate küsitluste järgi on maailma populaarseim elu eesmärk kehakaalu langetamine – nii vastaksid tõenäoliselt ka suur osa eestlastest – siis on täiesti loogiline, et ainsana on liha tarbimisest kasvanud just linnulihatarbimine, sest võrreldes punase lihaga on linnuliha rasvasisaldus kuni 6 korda väiksem,“ sõnas ASi Tallegg äridirektor Margus Venelaine. „Statistikaameti andmeil on üldine lihatarbimine aastaga majanduskriisi mõjul siiski 3% langenud ja keskmine eestlane tarbib kokku 73,4 kg liha.“

„Ka linnulihaga isevarustatuse tase on viimastel aastatel stabiilselt kasvamas – 2009. aastal tõusis see 52%ni. Usun, et käesoleval aastal kasvab see veelgi, sest poodides on suurenenud eestimaise liha osakaal ning tarbijal on üha lihtsam eelistada kodumaist toodangut.

Tallegg on võtnud eesmärgiks kasvatada linnulihatootmist järgmise nelja aastaga veel vähemalt veerandi võrra. Kui 2009. aastal tootis firma 14,5 miljonit kg linnuliha, siis aastal 2014 on plaan toota 18,5 miljonit kg. "Euroopa keskmine linnuliha tarbimine on 23  kg inimese kohta aastas nii et kasvuruumi on ka selles osas,“ rääkis Venelaine.

AS Tallegg on Eesti ainus linnulihatootja, mille eelkäija Tallinna Linnuvabrik alustas tegevust 1956. aastal. Tallegg kuulub HKScan kontserni. Ettevõte kasvatas 2009. aastal 8,6 mln broilerit, tootis 75 mln muna ning müüs 18,2 mln kilogrammi linnuliha ja valmistooteid. ASi Tallegg 2009. aasta käive oli 688 miljonit krooni. Ettevõttes saab tööd 470 inimest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077