Autor: Sirje Rank • 12. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Gruusia veinieksport kidub Venemaa embargost

Sel kuul saab viis aastat sellest, kui Venemaa Gruusia veinidele halba kvaliteeti süüks pannes embargo kehtestas – Vene turule alternatiive leida on aga keeruline.

Enne embargo kehtestamist 2006. aasta 25. märtsil, mis Gruusia hinnangul oli poliitiline samm, läks Venemaale 80% Gruusia veinitööstuse ekspordist. 2005. aastal eksporditi Venemaale kokku 59,3 miljonit pudelit Gruusia veine.

Embargo kehtestamise järel kukkus eksport samal aastal 67% 19,5 miljonile pudelile ning on Gruusia põllumajandusministeeriumi andmeil järgnevatel aastatel kõikunud 11-12 miljoni pudeli piiril, vahendas agentuur Bloomberg.

„Oleme leidnud uusi turge, kuid Gruusia veinitööstus on jätkuvalt raskustes,“ ütles Bloombergile Tbilvino juht Giorgi Margvelašvili. „Ma ei ole selles osas optimistlik, et Venemaa turg meile varsti jälle lahti läheb. Lõpmatuseni selline seis siiski kesta ei saa,“ ütles ta. Veinitööstuse laiendamine ilma Vene turuta on raske.

Pernod Ricard’i tütarettevõte Georgian Wine & Spirits eksportis enne embargo kehtestamist aastas 3 miljonit liitrit veini. 2009. aastal oli eksport 1,3 miljonit liitrit.

Venemaa president Dmitri Medvedev ütles detsembris, et ei näe põhjust, miks Venemaa turg ei võiks Gruusia kaupadele taas avaneda.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077