Viljandi Aken ja Uks ronis kasumiga veidi ülespoole

Viljandi Aken ja Uks AS tuli juhi Rain Hüva sõnul möödunud raske aastaga hästi toime ning vaatamata kahanenud käibele suudeti kasum kasvatata 12,9 miljonilt kroonilt 13,3 miljonile kroonile.

„Ise hindame aastat heaks ja peab ütlema, et kui võtame maha hinnalangused ja sihtturgude valuutade kursivahed, siis võime väita, et tootsime naturaalühikutes üldjoontes sama palju kui 2008. aastal,“ rääkis Hüva ning kinnitas, et nõudlusega neil praegu probleeme pole.

Ettevõtte käive oli 2009. aastal 392 miljonit krooni, mis jäi alla 2008. aastal saadud 436 miljonile kroonile.

Toodete hinnad möödunud aastal langesid. „Saime osa võimendatud langusest - langesid nii toodete hinnad kui ka sihtturgude valuutade kurss,“ märkis juht. Samas suutis ettevõte tema sõnul ekspordi osakaalu 85 protsendilt 89-le kasvatada. Selleks aastaks on plaanitud 15protsendiline käibe kasv ja vähemalt 50protsendiline kasumi kasv.

Küsides, kust see tuleb, vastas Hüva, et Rootsi turg on päris aktiivne. Ta kinnitas, et majanduslangus pole inimeste silmist sära kustutanudki, lihtsalt inimesed vaatavad rohkem, mida välja käidud raha eest saavad. „Täna on käes aeg, kus firmad küsivad hinnapakkumisi, ja see päriselt huvitab neid ka,“ märkis juht, selgitades, et varem küsiti hinnapakkumisi formaalselt ja sageli langetati otsus ikka vanade partnerite kasuks, rõhudes nende usaldusväärsusele ja kvaliteedile.

„Baltimaades toimus buum rumala raha baasil, kus inimesed, kes raha kulutasid, ei olnud seda ise teeninud. Need, kes praegu ehitavad, tahavad teada, mida nad täpselt selle raha eest saavad. Turg on läinud lihtsalt targemaks,“ rääkis Hüva majanduslanguse tulemusest.

Samuti nagu on plaanitud kasvatada käivet ja kasumit, kavatsetakse ka ekspordi osakaalu suurendada eelarvest praeguselt 89%-lt 91%-le. Hüva ütles, et hinnad on stabiliseerunud ja langust enam näha ei ole. „Pigem hakkavad tõusma,“ lisas ta.

Mida ettevõte majanduslangusest õppinud on? „Tuleb tegeleda valitud valdkondades ja sihtturgudel ning mitte hüpelda kiire raha suunas. Otsuseid tuleb teha kiiresti ja radikaalset ning kaasata kriisi üleelamisse ka partnerid-hankijad, finantseerijad, kliendid,“ rääkis Hüva ning lisas, et oluline on ka avatud ja tihe infovahetus töötajatega.

2010. aasta ASis Viljandi Aken ja Uks koondamisi ja palgalangusi praeguse seisuga too ning tasapisi asutakse inimesi juurde võtma.

Viljandi Aken ja Uks AS toodab puit- ja puit-alumiiniumaknaid, rõduuksi ning välis- ja siseuksi nii standard- kui erimõõdus. Ettevõttel on kolm tehast - aknatehas ja uksetehas Viljandis ja komponenditehas Võru maakonnas.

Ettevõtte suurimad eksporditurud on Rootsi, Soome, Norra, Taani ja vähemal määral Läti-Leedu.

Äripäeva infopanga Agent andmetel kuulub Viljandi Aken ja Uks Imre ja Maimu Michalskyle kuuluvale Gregorius Invest OÜ-le 70% ulatuses ja Paavo Mikko Juhani Lampinenile 30% ulatuses.

Osale arutelus

  • Kadrin Karner

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara