27. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Viljandi Aken ja Uks: 2008 saime kaunis hea tulemuse

Viljandi Aken ja Uks kasvatas möödunud aastal nii käivet välisturgudel kui ka puhaskasumit 25% võrreldes aasta varasemaga, ettevõtte juhi Rain Hüva sõnul on tegemist hea tulemusega.

Viljandi Aken ja Uks müügitulu oli 2008. aastal 436,3 miljonit krooni (2007. aastal 357,3 miljonit krooni) ning puhaskasumiks kujunes 12,9 miljonit krooni, mis oli 25% suurem sellele eelnenud aasta kasumist.

„Arvestades seda üldist olukorda on kindlasti kaunis hea tulemus. Eriti aasta teine pool ja aasta tervikuna oli turbulentne,“ rääkis juhatuse esimees Rain Hüva ning lisas, et kuna turud on peamiselt väljaspool Eestit ja Baltikumi, siis kõikumised ei olnud nii suured.

Käivet kasvatati möödunud aastal peamiselt Taani ja Soome (70%) turgude arvelt, samuti läks hästi müük Rootsi (52%). Eksport moodustas kogukäibest 85%.

„No isegi mitte mingil määral, vaid see oli ainuke asi,“ vastas Hüva küsimusele, kas eksport päästis mingil määral ning lisas, et Soome turu üle, kus ka enne oli korralik müük ja nüüd veel tõus ka, ollakse väga uhked.

Sellel aastal ettevõtte käive Hüva sõnul kindlasti ei tõuse. „Planeerime, et tuleb 10-15% madalam, aga kasumi pool on võti,“ selgitas ta.

„Sügis-talv ja järgmine kevad on see, mis paneb turu proovile. Kes kevadel on kahe jalaga maas see jääb ka edasi,“ rääkis juht.

Hinnad Viljandi Aken ja Uks toodete sihturud on langustrendis nagu kõikjal. „Kallimaks ei lähe midagi,“ lisas juht ning rääkis, et õnneks on ka ettevõtte kulud kukkunud nii tooraine kui ka tööjõu osas. Kas kulude langus ületab toodete hindade langemist, seda Hüva ei paljastanud, vaid kinnitas, et suhtelist kasumlikkust väga palju kaotatud pole. „Esimese poolaasta lõpetasime ikka plussiga,“ märkis ta.

Läinud aastal investeeris ettevõte 35 miljonit krooni ning selleks aastaks koostatakse projektilahendusi investeeringute teostamiseks, põhisuunaks energia kokkuhoid.

Tütar Lätis SIA Vauksa tõi ettevõttele 104 000 krooni kahjumit, samal ajal kui UAB Vauksa Leedus kasuminumbriks tuli ligi 1,3 miljonit krooni. Suomen Ikkuna ja Ovi OY teenis aruandeaastal 8000 krooni kahjumit.

2008. aastal töötas ettevõttes 489 töötajat ning tööjõukulud kasvasid 33%. Majandusaasta aruande kohaselt plaanitakse 2009. aastal ettevõte töötajate arvu vähendada. Hüva ütles, et koondamise ja palgavähendamisega on lood sellised, et hetkel plaanis ei ole, kuid ei saa ka välistada. „Olen niimoodi öelnud, et märgid näitavad, et meil läheb hästi ja meil on võimalusi, aga tänases olukorras ei julge enam ka märke usaldada,“ selgitas ta ning lisas optimistlikumalt, et teoreetilised võimalused heaks käekäiguks on ja huvi toodangu vastu ka.

Jaotamata kasum 2008. aasta viimase päeva seisuga oli 38,3 miljonit krooni, millest aktsionäridele võib maksta välja ligi 4 miljonit krooni ehk 238 krooni aktsia kohta. Ülejäänud osas puhaskasumist summas 8,9 miljonit jäetakse jaotamata.

Viljandi Aken ja Uks toodab peamiselt puidust uksi ja aknaid, aknaluuke ja nende raame. Juhatusse kuulub Äriregistri andmetel Valdeko Kalma, Rain Hüva ja Jaan Tiido, aktsionärid on Imre Michalsky ja Paavo Mikko Juhani Lamoinen.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077