Autor: Anne Oja • 25. jaanuar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Suurtarbijad ootavad taastuvenergia tasu vähendamist

Elektrienergia suurtarbijad loodavad, et rahvaesindajad parandavad elektrituruseadusse läinud aastal tehtud vead, mille tulemusel sai Narva Elektrijaamad AS turueelise ja taastuvenergia tasu kahekordistus.

Juba 6. oktoobril pöördus neli erialaliitu ühisavaldusega riigikogu majanduskomisjoni ja nädal hiljem õiguskantsleri poole. Lisaks on seadust eraldi kritiseerinud viis erialaliitu: Mööblitootjate liit, Metsatööstusliit, Elektrienergia suurtarbijate liit, Pelletitootjate liit, Jõujaamade ja kaugkütte ühing, teatas Elektrienergia suurtarbijate liit (ESL)

ESLi liikmed, küttepuud toormena ja kütusena kasutav sektor ja eriti AS Repo Vabrikud kannavad läinudaastase seadusemuudatuse tulemusena otsest majanduslikku kahju ning ettevõtete tulevane eksistents sõltub sellest, kuidas käitub seadusandja. Kadumisohus on sajad töökohad ja terve tööstusharu.

Samuti sõltub seadusandja tahtest, kas jätkab tõusu või pöördub langusesse küttepuidu ja toasoojuse hind elanikkonnale.

Kõik Riigikogu fraktsioonid peale IRLi on erialaliitude seisukohti toetanud ja seadusemuudatuste vajadust mõistnud.

Mis puudutab seadusemuudatuse tulemusel loodud väidetavasse 500 töökohta, lisandunuks sellele paarsada ühikut metsatehnikat vähemalt miljardi krooni väärtuses. Taolist investeeringut metsasektorisse oleks kajastatud nii majandusstatistikas kui ka märgitud analüütikute avaldustes. Kumbagi pole juhtunud. Tasub arvestada sedagi, et ligi poole Eesti aastasest raiemahust raiuv RMK annab tööd vaid 800 inimesele.

Järelikult on suvest loodud 500 lisatöökohta seadusemuudatuse kaitsjate bluff, leidis ESL.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077