Autor: Sirje Rank • 31. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nafta hind on tõusul

Nafta hind, mis 2009. aasta alguses oli langenud alla 35 dollari barrelist, kõigub aasta lõpu lähenedes juba 80 dollari piirimail.

Viimastel päevadel on hinda kergitanud nii USA naftavarude vähenemine kui Iraanis teravnenud pinged, mis võivad ohtu seada OPECi suuruselt teise naftatootja ekspordi. Veebruarikuuks sõlmitud lepingutes on nafta hind New Yorgis kerkinud 79,98 dollarile barrelist, kirjutas agentuur Bloomberg.

 Selle aasta alguses viis majanduskriisist tingitud nõudluse vähenemine nafta hinna 32,70 dollarile barrelist. 21. oktoobril oli aga hind juba 82 dollari tasemel, kannustatuna osaliselt dollari nõrkusest, mis lisas investorite jaoks atraktiivsust investeerida toorainetesse ja kulda.

Barclays Capitali analüütikud prognoosivad, et 2010. aastal võib toornafta hind selle aasta keskmiselt 62 dollari tasemelt kerkida keskmiselt 85 dollarile barrelist.

Läinud aasta juulis kerkis nafta hind 147,27 dollarile barrelist.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077