Autor: Kadrin Karner • 14. detsember 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Premia tahab Soomes haaret laiendada

Premia Foodsi juht Kuldar Leis nentis, et Balti riikides on olud nii hapud ja seega tuleb enda toodangut hoogsamalt viia Soome söögikohtadesse ja hotellidesse.

Kui praegu moodustab Soome peamiselt kalatoodete eksport kolm kuni neli protsenti Premia kogukäibest, siis järgmisel aastal võiks see olla Leisi hinnangul juba kuni kümme protsenti. Premia kogukäive oli selle aasta üheksa kuu jooksul ligi 100 miljonit vähem kui eelmisel aastal samal perioodil.

"Soomes on suur turg, meie jaoks võtab muidugi aega sinna siseneda, aga tänases seisus peab igale poole trügima, et müüa," lausus Leis.

Soome minek on hea mõte

Konkurentettevõtte Balbiino juht Jaak Muug kiitis Soome laienemiskava heaks. "Usun, et läbimõeldult tegutsedes on Premia otsus siseneda Soome restoraniturule õige. Soome on vaatamata praegusele majanduse üldise languse taustale siiski elujõuline turg ning soomlased armastavad süüa palju jäätist ning seda ka kohvikutes ning restoranides," ütles Muug.

Soome jaeturul toodangut müüv Balbiino kavatseb samuti põhjanaabri turult kõvemini sarvedest haarata. "Balbiino jäätise käibest moodustab praegu Soome eksport kuus protsenti, kuid kindlasti on eesmärgiks oluliselt seda suurendada," lausus Muug.

Premia ei soovi Balti riikides turgu kokku tõmmata, kuid Leis kartis, et vähemalt viieprotsendiline käibe kukkumine ootab järgmisel aastal ees.

Endiselt on kõige suurem murelaps Läti, kus Leisi sõnul näevad inimesed juba ise tulevikku mustades toonides.

Eestis seisab tema kinnitusel ees veel neli kuni viis kuud madalseisu, sest talvel pole toidu külmtoodangule suurt turgu. Vastu kevadet prognoosib Leis juba olude lahenemist.

Premia Foods

*Hõivab Eestis 40 protsenti turust ja on seega turuliider.*Viies riigis jäätist ning külmutatud ja jahutatud toiduaineid müüva firma selle aasta 9 kuu auditeerimata käive oli 830 mln krooni ja maksude-eelne kasum (EBITDA) 86 mln krooni. 2008 sama perioodi käive oli 923 mln krooni ja maksude-eelne kasum 84,7 mln krooni.*Võrreldes 2008. aastaga on tänavu pisut kasvanud jahutatud kalatoodete müük Soomes, kuid Balti müügimahud on samal ajal kahanenud ligikaudu 15%.*Kogukäibest annavad 25% jäätised, 35% teised sügavkülmutatud toiduained, nagu juurviljad, pelmeenid, lihatooted, pitsad jms, ning 40% jahutatud ja sügavkülmutatud kalatooted.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077