29. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

ABB kolmanda kvartali puhaskasum miljard dollarit

Energeetika- ja automaatikatehnoloogia kontserni ABB Group kolmanda kvartali puhaskasum oli miljard dollarit ning ärikasum (EBIT) 1,4 miljardit.

ABB tellimused vähenesid eelmise aasta sama kvartaliga võrreldes 7,1 miljardi dollarini ehk 21% (kohalikes valuutades 15%). Müügitulu langes 7,9 miljardi dollarini, mida on kümnendiku võrra (kohalikes valuutades 5%) vähem kui 2008. aasta samas kvartalis.

Investeeringud elektrivõrkude rajamisse on maailmas jätkuvalt kasvanud, kuid väiksem nõudlus lühema tsükli toodete järele tööstusturgudel on vähendanud ABB baastellimusi 23%. Tellimuste mahu vähenemine peegeldab ka hinnalangusi, mis tulenevad materjalide madalamast maksumusest ja kahanenud nõudlusest. Samas kasvas tellimuste maht arenevatel turgudel 55%.

Ärikasum (EBIT, st enne intresse ja makse) ning ärikasumi marginaal olid ABB-l madalam kui eelmise aasta samas kvartalis, mis peegeldab eelkõige ettevõtte äristruktuuri, tootmisvõimsuste vähenemist ja lühikese tsükli äritegevuste madalamaid hindu.

"Meil oli kolmandas kvartalis väga palju rahalisi operatsioone, kuid suutsime vaatamata sellele hoida ärikasumi marginaali vastavuses seatud eesmärkidele tänu tellimuste jätkuvalt õigeaegsele täitmisele ja kulude kokkuhoiule," ütles ABB tegevjuht Joe Hogan.

"Tellimuste suundumused olid kooskõlas sellega, mida me nägime teises kvartalis, kusjuures stabiilne nõudlus on säilinud elektri- ning nafta- ja gaasisektoris, kuid madalam tööstusturgudel," lisas ta. "Jälgime hoolega, et meie kulud on ka edaspidi kooskõlas turunõudlusega, kuid samal ajal säilitame valmisoleku olulisteks kasvuvõimalusteks elektrienergia infrastruktuuri, taastuvenergia ja energiatõhususe valdkonnas ning arenevatel turgudel," rääkis Hogan.

ABB klientideks on infrastruktuuri- ja tööstusettevõtted. Kontsern annab tööd ligi 120 000-le inimesele sajas riigis. Eestis tegutseb ABB 1992. aastast, ettevõtte tegevus jaotub kolme valdkonda: tootmine (tuulegeneraatorid, sagedusmuundurid, elektrikilbid, komplektalajaamad), müük (ülekandevõrkude ja jaotusalajaamade projektid, kesk- ja madalpingetooted, automaatikaprojektid, robotid) ning korrashoiuteenused tööstusklientidele.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077