12. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töötajate kompetentsus tõi Ericssoni tehase Eestisse

Rootsi telekommunikatsiooniseadmete tootja Ericsson avas täna Tallinnas ametlikult oma esimese tehase Ida-Euroopas, mis toodab lairibavõrkude seadmeid nii mobiilside võrkudele kui kiirete internetiühenduste jaoks.

Ericssoni Business Unit Networks asepresidendi Jan Wasseniuse sõnul said investeerimiskoha valikul määravaks Elcoteqis juba välja koolitatud inimeste teadmised ja oskused. Samuti Eestis infotehnoloogia arenguks väga toetav keskkond.

„Elcoteqil olid omad probleemid ja omad plaanid, meil omad probleemid ja teekaardid. Elcoteq tahtis oma tootmise konsolideerida mujal ja meil oli vaja laiendada. Nii leidsime mõlemale sobiva kokkuleppe,“ ütles Wassenius.

Ericsson võttis Eestis üle lõviosa Elcoteqi tootmisest koos seadmete ja töötajatega – leping sõlmiti tänavu 17. juunil mahus 30 miljonit eurot ning viidi lõpule 31. juuliks.

Eestisse investeerimise ja Elcoteqi seadmete ülevõtmise kõrval kaalus Ericsson ka investeeringut täiesti nullist näiteks Poolasse.

Ericsson Eesti juhatuse esimehe Veiko Sepa sõnul rehkendab Ericsson Eestis tootmise käivitamise järel ca 3 miljardi krooni suuruse käibega ning uus tehas annab tööd veidi enam kui 1200-le töötajale.

100% tehase toodangust läheb eksporti, ütles Sepp. Tehase avaüritusel osalenud Ericssoni Põhjamaade ja Balti regiooni juht Mikael Bäckström avaldas lootust, et perspektiivis jääb kasvav osa uue tehase käibest maha ka Eestisse. "Paljud riigid investeerivad praegu teedesse, sildadesse ja raudteedesse. Eesti investeerib ka infotehnoloogia kiirteesse ja just selleks vajalikku tehnoloogiat see uus tehas pakubki," ütles Bäckström.

Kas ja kuivõrd edaspidi tootmist laiendatakse, ei tahtnud Jan Wassenius täna veel kommenteerida. „Vara on veel midagi öelda, meil on alles kaheksas tootmispäev,“ ütles ta. Juba arutatakse aga uusi tooteid, mis võivad tuua uusi investeeringuid.

Majandusminister Juhan Parts tõstis tehase avamisel esile, et äris pole rasketel aegadel võimalustest puudu, kui on oskust neid võimalusi märgata ja ära kasutada. Minister avaldas lootust, et Ericssoni otsus on tugev sõnum ka teistele firmadele Läänemere teisel kaldal.

„Tootmise käivitamine Eestis on meil pika perspektiiviga investeering,“ kinnitas Bäckström. „Püüame oma investeeringuid hajutada üle maailma. Balti riikide kohta kirjutatakse praegu küll palju negatiivset, kuid tegime omad kalkulatsioonid ja otsustasime oma investeeringu siia teha,“ ütles ta.

Telekommunikatsiooniala potentsiaali visandades ütles Bäckström, et kui praegu on maailmas 4 miljardit mobiiltelefoni abonenti, kokku ca 6 miljardit võrguühendusega seadet, siis aastaks 2020 peaks võrku ühendatud seadmete hulk küündima juba 50 miljardile.

Ericssoni kontserni juht Carl-Henric Svanberg ütles täna Rootsi meedia vahendusel, et näeb võrguseadmete turul väljavaadete paranemist – operaatorfirmad on investeeringute kärpimise perioodist üle saamas.

Elcoteqilt üle võetud töötajate palgatingimused Ericssonis ei muutunud. Personalijuhi Ülle Matti sõnul ulatuvad töötajate palgad sõltuvalt staažist, väljaõppest ning töö keerukusest 6000-15 000 kroonile kuus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077