8. juuli 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Töösturid puhkavad rahutu südamega

Vaevalt saab ükski tootmisettevõtte tippjuht ennast tänavu suvel kuuks ajaks metsatallu või päikeserannale puhkusele "unustada", sest praegune keeruline aeg nõuab firmal pidavat silma peal hoidmist.

Äripäeva küsitletud töösturid kinnitasid kui ühest suust, et nad üle kahe nädala kindlasti korraga ei puhka ja siiski hoiavad töötelefoni võrgus ning arvuti avatuna. OÜ Tretimber juhatuse esimees Tarmo Tamm tunnistas, et kuigi ta juba nädala puhkas, peab tööasjadega pidevalt tegelema ja kindlasti pole süda rahulik. Samas möönis ta, et ega kontoris toolil istumine olukorda paremaks muuda.

"Nädala juba puhkasin ja loodaks ikka nädalakese veel puhata, aga süda ei ole üldse rahulik," tunnistas Tamm. "Ja ka puhates tuleb telefon ikka pigem sees hoida, sest ettevõttega peab kogu aeg tegelema." Nimelt vaevab Tretimberit likviidsuskriis – toota võiks, ent kliendid on termiliselt töödeldud puidu hinna sedavõrd alla kaubelnud, et peaaegu iga kroon, mis müügist õnnestub teenida, läheb pangalaenude tagasimakseteks.

Praegu firma olulisem"Loodetavasti tuleb siiski suvel ka väike puhkus, juba viisitegi mu mõtted sellele," viskab Ilmarise juht Karel Saar nalja, märkides, et planeerib puhkusele ühe nädala. See aga sõltub tema sõnul töödest ja tegemistest, pikki plaane ette teha ei saa, sest lähtuda tuleb reaalsusest ja hetkeolukorrast ettevõttes.

"Praegu on primaarne keskenduda ettevõtlusele, olen sellega arvestanud ning süda on rahulik, kui tööl asjad laabuvad," rääkis Saar. "Siiski, kui võimlik, katsun leida nädala, kus saan minna kusagile kaugemale, et korraks rahulikult võtta ja lihtsalt olla. Aga kui ma ei puhka, siis naudin tööd. Puhkehetked on ka nädalavahetused, suveüritustel käimine. Vaheldust pakuvad ka lähetused, sest reisimist on päris palju."

Mõni ettevõte on suvise puhkuseaja lahendanud kollektiivpuhkusega – tehas pannakse seisma ja kõik töötajad, alates juhist ja lõpetades koristajaga, siirduvad puhkusele. ASi Estiko-Plastar juhataja Triin Kaasik märkis, et ettevõttes on kollektiivpuhkus kaks nädalat ning kõigi teistega koos puhkab ka tema.

Telefon kogu aeg sees

"Telefon on sisse lülitatud, kuid kuna juulis on ka enamik meie partnereid puhkamas, siis loodetavasti kerkivad päevakorda vaid juhuslikud teemad," ütles Kaasik.

Pikemalt loe tänasest Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077