13. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tallinna Küte: pankrotijutuga ühistu tehku koostööd

Tallinna Kütte turundusjuht Olga Petrova teatas Äripäevale, et pankrotiplaane hauduv korteriühistu Virbi 12 on hetkel neile vaid lühiajaliselt võlgu, ent probleemide kestmisel lülitatakse kogu maja küttesüsteemist välja.

"Antud juhul on meie lepinguline partner Virbi 12 korteriühistu, millel on lühiajaline võlg Tallinna Kütte ees. Tallinna Küte käsitleb kõiki kliente võrdselt ning ka selle korteriühistu võla sissenõudmise menetlemisel lähtume ettevõttes kehtivast protseduurist," sõnas Petrova.

Ta selgitas, et kasutatav võlgnevuste käsitlemise protseduur kehtib neil juba aastaid ja on osutunud igati edukaks. "Iga võlgnikust kliendiga tegeleme individuaalselt ning püüame koos leida probleemile lahendust. Kui klient näitab üles omapoolset head tahet, pakume talle võimalust sõlmida võlgnevuse ajatamiseks võlakokkulepet," rääkis Petrova.

"Kui aga võla meeldetuletustele ei reageerita ning võlga ei likvideerita, rakendame seadusest tulenevaid sanktsioone nagu soojusvarustuse piiramist või sulgemist ning esitame hagi kohtusse. Võlgade sissenõudmiseks kasutame ka inkassofirmade teenust," loetles Petrova variante.

Lisaks tekkinud võlale tuleb võlglastel maksta ka viivist. Hetkel ulatub lühiajaliste nõuete maht 6%ni soojuse müügist. Võlglasteks on nii elamu- kui ka büroohooned. Üldjuhul edastab Tallinna Küte soojust kuni hoone soojussõlmeni, kus asub tarbitava soojuse kogust mõõtev soojusarvesti. Majasisene soojuskulu jagamine on korteriühistu või hoone omaniku mure.

"Soojuse piiramine korterite kaupa on praktiliselt võimatu," kommenteeris Petrova Virbi 12 elanike ettekujutust, et küttefirmat saab sundida igaühega neist eraldi lepingut sõlmima.

"Isegi kui on võimalik ühe korteri radiaatorid täielikult välja lülitada, tähendab see seda, et korter tarbib ikkagi läbi seinte, põrandate ja lagede teiste korterite soojust. Üldkokkuvõttes tarbib väljalülitatud korter ikkagi soojust teiste korterite arvelt," lisas ta.

"Inimesed, kes elavad kortermajades ühtsete jaotussüsteemide ja kommunikatsioonidega, peavad arvestama sellega, et nii mitmedki asjad tuleb ühiselt korraldada ja vastavad kulud kanda. Alati pole võimalik individuaalsete vajadustega arvestada," sõnas naine ning soovitas raskustesse sattunud korteriühistuil vaadata omale esmalt kompetentne jurist ning seejärel nõuda korteriomanike võlad sisse kohtu kaudu.

Tallinnas Virbi 12 asuva elamu majandamiseks loodud korteriühistu liikmed plaanivad ühistu pankrotti, kuna ei oska muul teel vabaneda kinnisvaraarendaja Onix Investi tekitatud küttevõlast, kirjutas Äripäeva venekeelne nädalaleht Delovõje Vedomosti. Ühistu kasutas küttevõla sissenõudmiseks maksekäsu kiirmenetlust, mis osutus tulemusetuks, kuna kohus suunas võlanõude ajamahukasse ning kulukasse hagimenetlusse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077