8. juuni 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maagaas superodav võrreldes naftaga

Tänavu 31 protsenti hinnas kaotanud maagaas oli halvim tooraine. Maagaas on võrreldes naftaga odavaim alates Nõukogude Liidu kokkuvarisemisest, vahendab Bloomberg.

Maagaasi hind kukkus 11 kuuga 72 protsenti, kuna USA majanduse olukord on vähemalt 50 aasta halvim. Maagaasi pumpajad ei ole suutnud piisavalt kiiresti kärpida gaasitoodangut, et kontrollida laovarusid. Maagaasi laovarud on viie aasta keskmisest 22 protsenti suuremad. Nafta maksab 18 korda rohkem kui maagaas, mis on suurim vahe alates 1992. aastast.

Analüütikud prognoosisid, et maagaasi hind võib teisel poolaastal tõusta 38 protsenti, võrreldes musta kulla 22protsendise tõusuootusega.

Maagaasi juulilepingu hind langes New Yorgis 0,3 protsenti, 3,858 dollarile miljoni BTU kohta.

Keskeltläbi on aastakümnel maksnud nafta 8,4 korda rohkem maagaasist.

Commerzbanki analüütik Eugen Weinberg prognoosis, et neljandas kvartalis võib maagaas maksta keskmiselt 6,5 dollarit võrreldes teise kvartali 3,90 dollariga. Seni on käimasoleva kvartali keskmine maagaasi hind 3,766 dollarit miljoni BTU eest.

Kuna majandusaktiivsus kahanes, vähenes ka tehaste ja elektrijaamade nõudlus, mis kasutavad kokku 58 protsenti maagaasist.

„Fundamentaalne pool hoiab maagaasi all, samas kui nafta kaupleb vähem fundamentaali ning rohkem tarbijameelestatuse ja selle ootuste järgi,“ ütles Schork Groupi president Steven Schork. „Need kaks elavad oma elu ja me ei usu, et nad hakkasid lähiajal liikuma ühes taktis.“

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077