20. aprill 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Sõda niklifirmas lõppes Deripaska võiduga

Vladimir Potanini valdusfirma Interros vähendas oma osaluse Norilski Nikkelis 25%-le pluss ühele aktsiale, teatas Interfaks viitega SECile saadetud dokumendile.

See tähendab, et Potanin pole enam Norilski Nikkeli suurim aktsionär, märkis Lenta. Oleg Deripaska kontrolli all olev Rusal omab 25% pluss kaht Norilski Nikkeli aktsiat. Mullu mais kuulus Potaninile 29,78% Norilski Nikkeli aktsiatest.

2008. aastal võitlesid Interros ja Rusal võimu pärast ettevõttes, konflikt lahenes novembriks. Kokkuleppe kohaselt läks direktorite nõukogusse neli Interrosi ja neli Rusali meest, kolm sõltumatut direktorit, Norilski Nikkeli peadirektor Vladimir Stržalkovski ning riigi esindaja.

Teadupärast pöörasid aktsionärid tülli pärast seda, kui oma aktsiad müüs Mihhail Prohhorov. Algul arvati, et tema aktsiad kuuluvad nüüd Vladimir Potaninile, kuid pärast ilmnes, et tehingu tegi hoopis Rusal.

Norilski Nikkel soovis Rusali varad enda omadega liita, kuid Interros oli selle vastu. Novembris lepiti kokku, et ühinemist ei arutata kolme aasta jooksul. Rusalile kuuluvad Norilski Nikli aktsiad on panditud VEBile laenu tagatiseks.

Norilski Nikkel on suurim nikli- ja pallaadiumitootja Venemaal ning kogu maailmas. Ettevõttesse on paigutatud 15 miljardit dollarit. Kuna Norilski Nikkeli võlakirjadega kaubeldakse USAs börsiväliselt, tuleb ettevõttel olulistest faktidest SECile aru anda.

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077