20. jaanuar 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elva elektroonikafirma tegi rekordkäibe

Lõuna-Eesti üks suuremaid tööandjaid, väikelinnas Elvas tegutsev tööstuselektroonikafirma AS Enics Eesti sai mullu läbi aegade parimad majandustulemused.

Majanduslangusest hoolimata teenis Enics Eesti 990 miljoni krooni suuruse käibe juures umbes 40 miljonit krooni kasumit. Aasta varem oli ettevõtte käive 873 miljonit krooni ja kasum 21,6 miljonit krooni.

Enics Eesti juhataja Kalle Kuusiku kinnitusel on nad tänavust prognoosi tehes endiselt optimistlikud. „Müügitulu osas tahaks ikka maagilise miljardi piiri kätte saada, sest mullu jäi ju sellest vaid 10 miljonit puudu,“ lausus Kuusik. „Igal juhul selle aasta esimene kvartal ei tule sugugi halvem kui oli mullu.“

Kuusiku sõnul tegutsevad nad tööstuselektroonika valdkonnas ja selles sektoris pole majandussurutist oluliselt tunda. „Vastupidi, kokkuhoiu ajal vajab turg üha rohkem tooteid, mis aitavad energiat säästa,“ rääkis Kuusik. „Samas tavatarbimisele suunatud elektroonikatööstus on languses, sest inimesed ei osta enam nii palju mobiiltelefone ja muid tarbeseadmeid.“

Šveitsi tööstuselektroonikafirma Enics AG tütarfirma AS Enics Eesti on aasta-aastalt suurendanud töötajaskonda ning praegu on ettevõttes palgal 530 inimest. Kuusik nentis, et kui nad kuni eelmise aasta oktoobrini tundsid karjuvat vajadust tööjõu järele – vahepeal isegi laenasid töötajaid oma grupi teistest tehastest, näiteks Soomest ja Slovakkiast –, siis praegu nad tootmistöötajaid ei vaja.

„Alates oktoobrist on tööturule tulnud nii palju inimesi, et oleme kõik tootmistöötajate kohad saanud ära täita,“ rääkis Kuusik ja lisas, et nad otsivad siiski endiselt elektroonikaalase väljaõppega insenere. „Vajame spetsialiste, sest hakkame koostöös ühe uue suure kliendiga pakkuma ka inseneriteenust. Samuti töötame selle nimel, et olla selle aasta teises pooles valmis hakata tootma keerukat meditsiinitehnikat ühele Rootsi kliendile.“

Allhanget tegeva Enics Eesti suuremad kliendid on praegu näiteks Rootsi-Šveitsi elektriseadmete kontsern ABB, Taani veepumbatootja Grundfos, Soome telekommunikatsiooniseadmete tootja Teleste, Soome liftitootja KONE ja USA telekommunikatsiooniseadmete tootja Scientific-Atlanta Arcodan.

Enics sisenes elektroonikatööstusesse ligi viis aastat tagasi, kui ettevõtte suuromanik Soome investeerimisfirma Ahlström Capital ostis Elcoteqilt tööstuselektroonikatootmise ning moodustas Šveitsis firma Enics AG. Mõni aeg hiljem ühendas Enics endaga Soome elektroonikafirma Ahltronix, millele kuulus tehas Elvas ja kaks tehast Soomes.

Enicsi kontsernil on kaheksa tehast Euroopas ja üks tehas Hiinas.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077