25. november 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Euroopa firmad kardavad oma kasumite pärast Hiinas

Mitmed Euroopa firmad kahtlevad, kas suudavad Hiinas lähiaastatel kasumlikuks jääda, näitas Euroopa Liidu kaubanduskoja küsitlus.

Hiina majanduskasvu tempo aeglustub, tööjõukulud ja konkurents kasvavad ning vaid 62 küsitletud 261 Hiinas tegutsevast Euroopa firmast vastas, et loodab lähemal kahel aastal Hiinas kasumit teenida, vahendas Bloomberg.

„Vähesed meist uskusid, et Hiina majanduskasv võib nii kiiresti aeglustuda,“ ütles ELi kaubanduskoja president Joerg Wuttke.

Hiina SKP kasvas kolmandas kvartalis 9%, mis on viie aasta kõige aeglasem tempo. Kasv aeglustus, kuna eksporditellimused vähenesid, tööstustoodang vähenes ning kinnisvara hinnad langesid. Hiina valitsus on kinnitanud 586 miljardi dollari suuruse majanduse stimuleerimise kava, et suurte infrastruktuuriprojektidega kasvu ja hõivet üleval hoida.

68% küsitletud Euroopa firmadest nimetasid tõsise äririskina Hiina majanduse aeglustumist, 66% tõid välja teravnenud konkurentsi ning 65% tööandjate kulude tõusu. Pooled tunnistasid, et tunnevad muret pead tõstva protektsionismi ja vaenulikkuse pärast välismaalaste suhtes. See on üks põhjus, mis vaid vähesed firmad plaanivad Hiina firmade ostu või ühinemisi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077