25. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Gaas võrdsustab gaasi hinna vanade EL riikidega

Eesti Gaasi juhatuse liige Raul Kotov ütles, et Venemaalt Euroopasse veetava maagaasi hinda tõstis kütteõli hinnatõus Hollandis Rotterdamis ning oktoobrist tõuseb gaasi hind kodutarbijatele Eestis.

„Meil on gaasiostu valem, see on ka Soomes,“ ütles Kotov. „Kütteõli hind, mis tõusis Rotterdamis, on gaasiostu valemi komponent,“ kommenteeris ta Venemaalt Euroopasse veetava maagaasi hinnatõusu.

„Gaasi impordihind arvutatakse valemiga, milles üks komponent on kütteõli hind. Näiteks 2007. aasta juunis oli õli hind 310 dollarit tonni eest, eile tõusis aga 700 dollarile tonni eest,“ selgitas ta.

„Gaasi hinnatõusuks kodutarbijatele on taotlus konkurentsiametis veebruarist sees,“ lisas Kotov.

„Kodutarbijate hinnatõus tuleb oktoobrist ja hetkel ootame konkurentsiametilt kooskõlastust. Vabatarbijatega on hinnad lepingulised, mis fikseeritakse kõigi klientidega eraldi lepingutes. Vabatarbijad on kõik ettevõtted alates restoranidest-hotellidest ning lõpetades tööstusettevõtete ja elektrijaamadega. Vabatarbijate lepingutes kasutame samuti hinnavalemeid. Milline saab olema hinnatase sügisel, on raske prognoosida. Hind võib kõikuda nii üles kui alla,“ rääkis Kotov.

Hetkel sõlmitakse vabatarbijatega uusi lepinguid, sest täna kehtivad lepingud lõppevad oktoobris. Uus lepinguperiood kestab 1. oktoobrist tuleva aasta 30. septembrini.

Kotov ütles, et oktoobrikuine gaasi hinnatõus on proportsioonis gaasi müügihinna tõusuga paari viimase aasta jooksul. "Gaasi hind on viimastel aastatel tõusnud ja täna maksame gaasi eest sama palju kui vanad Euroopa Liidu riigid," sõnas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077