Autor: Agnes Ojala • 5. juuli 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Omanike liit: vaidlusta gaasi hinnatõus!

Koduomanikke ühendav Eesti Omanike Keskliit (EOKL) kutsub üles gaasi hinna tõusu vaidlustama juhtimaks tähelepanu universaalteenuste järsule (gaas, jäätmevedu, küte, elekter) hinnatõusule ning Gazpromi tegevusele Eesti gaasiturul nii gaasitarnijana kui ka Eesti Gaasi suuromanikuna.

Eesti Omanike Keskliidu peasekretäri Taavi Madiberki sõnul koostab liit koostöös spetsialistidega gaasi hinnatõusu tüüpkaebuse, millega on lähiajal võimalik tutvuda EOKL kodulehel ning milles andmete muutmine ja seejärel kaebuse esitamine ei käi üle jõu ka juriidilist haridust mitteomavatele inimestele, teatas liit.

Madiberki sõnul põhines konkurentsiameti otsus maagaasi hinnatõusu lubamise kohta tegevuskulude ja põhjendatud tulukuse analüüsile, mille osakaal kodutarbijatele müüdava gaasi hinnast moodustab küll vaid 12 protsenti. Ülejäänud osa (ca 88%) moodustab Eesti Gaasi poolt Gazpromile gaasitarnete eest makstav summa. Seega vaidlustamise puhul on küsimus eelkõige printsiibis. “Vaja on luua pretsedent, kus universaalteenuse hinnatõusu ei vaidlusta mitte konkurent, vaid tavatarbija. Koduomaniku õigused, sealjuures arvetades ka õigusliku ootuse printsiipi, peavad olema kaitstud,“ teatas Madiberk, lisades, et hinnasurve universaalteenuste pakkujatele on paratamatu, arvetades makromajanduskliimat ning toorainete ja energiakandjate hinnatõusu maailmaturul, kuid seejuures tuleb lähtuda kahest põhiprintsiibist:

1) universaalteenuste hinnatõus peab olema igal konkreetsel juhul igakülgselt põhjendatud ning koduomanike, s.o tavatarbijate huvidega arvestatud. Olukorra kriitilisust näitavad teenusepakkujate sümptomaatlised põhjendused, samastades hinnatõusu tavalise nähtusega;

2) valdkonnad, kus mõni ettevõte on turgu valitsevas või vähemasti monopoolses seisundis, vajavad iseäranis ranget kontrolli, lähtudes ühelt poolt põhjendatud hinnakujundusest, teisalt Euroopa konkurentsiõigusest, tagades igakülgselt koduomanikule kui nõrgemale poolele tema õigused.

„Kutsume ühelt poolt kodanikke Lääne-Euroopa eeskujul aktiivsemalt oma õiguste eest seisma, teisalt leiab EOKL, et riik peaks aktiivsemalt tegelema gaasile tõsiseltvõetavate alternatiivsete energiakandjate otsimisega, samas toetades läbi KredExi tugevamalt investeeringuid elamufondi renoveerimisse ning seeläbi energiasäästu,“ sedastas Madiberk.

Koduomanike huvide eest seisev Eesti Omanike Keskliit on kodanikuorganisatsioon, mis koondab üle 11 000 maja- ja korteriomaniku.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077