Omanike liit: vaidlusta gaasi hinnatõus!

Koduomanikke ühendav Eesti Omanike
Keskliit (EOKL) kutsub üles gaasi hinna tõusu vaidlustama juhtimaks tähelepanu
universaalteenuste järsule (gaas, jäätmevedu, küte, elekter) hinnatõusule ning
Gazpromi tegevusele Eesti gaasiturul nii gaasitarnijana kui ka Eesti Gaasi
suuromanikuna.

Eesti Omanike Keskliidu peasekretäri Taavi Madiberki sõnul koostab liit koostöös spetsialistidega gaasi hinnatõusu tüüpkaebuse, millega on lähiajal võimalik tutvuda EOKL kodulehel ning milles andmete muutmine ja seejärel kaebuse esitamine ei käi üle jõu ka juriidilist haridust mitteomavatele inimestele, teatas liit.

Madiberki sõnul põhines konkurentsiameti otsus maagaasi hinnatõusu lubamise kohta tegevuskulude ja põhjendatud tulukuse analüüsile, mille osakaal kodutarbijatele müüdava gaasi hinnast moodustab küll vaid 12 protsenti. Ülejäänud osa (ca 88%) moodustab Eesti Gaasi poolt Gazpromile gaasitarnete eest makstav summa. Seega vaidlustamise puhul on küsimus eelkõige printsiibis. “Vaja on luua pretsedent, kus universaalteenuse hinnatõusu ei vaidlusta mitte konkurent, vaid tavatarbija. Koduomaniku õigused, sealjuures arvetades ka õigusliku ootuse printsiipi, peavad olema kaitstud,“ teatas Madiberk, lisades, et hinnasurve universaalteenuste pakkujatele on paratamatu, arvetades makromajanduskliimat ning toorainete ja energiakandjate hinnatõusu maailmaturul, kuid seejuures tuleb lähtuda kahest põhiprintsiibist:

1) universaalteenuste hinnatõus peab olema igal konkreetsel juhul igakülgselt põhjendatud ning koduomanike, s.o tavatarbijate huvidega arvestatud. Olukorra kriitilisust näitavad teenusepakkujate sümptomaatlised põhjendused, samastades hinnatõusu tavalise nähtusega;

2) valdkonnad, kus mõni ettevõte on turgu valitsevas või vähemasti monopoolses seisundis, vajavad iseäranis ranget kontrolli, lähtudes ühelt poolt põhjendatud hinnakujundusest, teisalt Euroopa konkurentsiõigusest, tagades igakülgselt koduomanikule kui nõrgemale poolele tema õigused.

„Kutsume ühelt poolt kodanikke Lääne-Euroopa eeskujul aktiivsemalt oma õiguste eest seisma, teisalt leiab EOKL, et riik peaks aktiivsemalt tegelema gaasile tõsiseltvõetavate alternatiivsete energiakandjate otsimisega, samas toetades läbi KredExi tugevamalt investeeringuid elamufondi renoveerimisse ning seeläbi energiasäästu,“ sedastas Madiberk.

Koduomanike huvide eest seisev Eesti Omanike Keskliit on kodanikuorganisatsioon, mis koondab üle 11 000 maja- ja korteriomaniku.

Osale arutelus

  • Agnes Ojala

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara