Autor: Agnes Ojala • 25. juuni 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vene maagaasi hind tõuseb poole võrra

Venemaalt Euroopasse veetava maagaasi hind tõuseb sel aastal eelmisega võrreldes poole võrra.

Maagaasi impordihind Euroopasse tõusis gaasimonopoli Gazprom andmetel juuni alguses 410 dollarini tuhande kuupmeetri eest. Sel aastal tõuseb näiteks Soome müüdava gaasi hind gaasifirma Gasum hinnangul veel kolmandiku võrra, kirjutas Turun Sanomat.

Ometi on Soome hinnatõus aeglasem kui Kesk- ja Lääne-Euroopas, kuna soomlastel on Venemaaga eriline hinnastamissüsteem.

Maagaasi hind järgib kõrgustesse tõusnud nafta hinda. Viimase aastakümne jooksul aga on maagaas kokkuvõttes kallinenud enam kui nafta. Energiakompanii BP andmetel on maagaasi hind 1998. aastast alates kasvanud viis korda, nafta hind aga neli korda.

Kesk- ja Lääne-Euroopasse müüdava Vene maagaasi keskmine hind tõuseb Gazpromi finantsjuhi Aleksander Medvedevi sõnul sel aastal 401 dollarini tuhandest kuupmeetrist. Mullu oli hind vaid 273 dollarit.

Lääne-Euroopasse veetavast maagaasist saadavad tulud kasvavad Medvedevi hinnangul sel aastal umbes 65%. Ta ennustas, et tulud ulatuvad 64 miljardi dollarini. Eelmisel aastal oli see number 39 miljardit dollarit.

Gazpromi gaasieksport Lääne-Euroopasse langes sooja talve tõttu 150 miljardi kuupmeetrini. Samas on Gazpromi turuosa Euroopa gaasiturul kasvanud 40 protsendini.

Balti riikidesse ja teistesse endistesse Nõukogude Liidu liikmesriikidesse eksportis Gazprom eelmisel aastal 54,6 miljardit kuupmeetrit gaasi, teenides sellest 5,3 miljardit dollarit.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077