16. mai 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ministeerium ennustab toidutööstustele liitumisi

Suure tõenäosusega sunnib tihe konkurents siseturul väiksemaid toiduatootjaid ühinema või tegevusala muutma, on kirjas majandusministeeriumi täna avaldatud ülevaates.

Hoogsalt kasvava siseturu tõttu on paljud toidutootjad suunanud oma ressursid siseturul turuosa võitmisele või selle kindlustamisele. Suurte jaekaubanduskettide ning väliskonkurentide (näiteks Leedu ettevõtete) sisenemine Eesti turule muudab olukorda ettevõtete jaoks raskemaks, kuna tugevneb hinnasurve ja turule tekib täiendavat välismaist pakkumist. Suure tõenäosusega sunnivad sellised arengud väiksemaid toidutootjaid ühinema või tegevusala muutma.

2007. aastal kasvas toiduainetööstuse müük aastatagusega võrreldes 13,4%, samas ekspordi

kasvutempo aeglustus 8,2%ni. Tootmismaht suurenes eelmise aastaga võrreldes püsivhindades vaid 2,9%, selgub ülevaatest.

Peale kalatööstuse kasvas toidutööstuse müük kõikides harudes, joogitööstuses näiteks peaaegu viiendiku võrra, leiva- ja pagaritoodete tootjatel 17%.

Toiduainetööstus on tootmismahult Eesti suurim tööstusharu, mis on põhitegevusalaks ligi 400 ettevõttele. Sektori toodang on suunatud peamiselt siseturule, ekspordi osatähtsus müügis jääb alla ühe kolmandiku.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077