Autor: Agnes Ojala • 3. aprill 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia avab Narva tuhavälja tuulepargi kahe aasta pärast

Eesti Energia kavatseb Balti Elektrijaama suletud tuhaväljale rajada tuulepargi, park peaks tööle hakkama aastal 2010.

Riigihankele tuhaväljale tuulepargi rajamiseks laekus kaks pakkumist maailma juhtivatelt tuulikutootjatelt Enercon ja Vestas, teatas Eesti Energia.

Ettevõtetega jätkatakse läbirääkimisi kokkuleppe tingimuste osas, mille järel hinnatakse pakkumisi ja valitakse välja hanke võitja. Leping sõlmitakse kahe kuu jooksul. Vastavalt pakkumistele alustab tuulepark tööd 2010. aastal.

Tuulepargi rajamiseks saadi heakskiit Euroopa Komisjonilt, kes rahastas tuhavälja sulgemist. Euroopa Liidu ühtekuuluvusfondi vahenditest toetati samuti tuhaväljale tuulepargi rajamise uuringuid ja planeeringuprotsessi.

Eesti Energia soovib oma klientidele pakkuda erinevatest energiaallikatest toodetud kvaliteetset elektrit ja vähendada põlevkivienergeetika keskkonnamõjusid. Narva tuhavälja tuulepargi puhul pööratakse erilist tähelepanu just projekti efektiivsusele.

„Tuulepark saab olema ainulaadne, kus elektritootmiseks võetakse Balti Elektrijaama suletud tuhaväli taaskasutusse. Seeläbi leiab põlevkivi kasutamise elutsükkel kauni lõpu ja jäätmaa saab uue alguse,“ selgitas tulevase tuulepargi asukoha eeliseid Eesti Energia Taastuvenergia ettevõtte poolt projekti juhtiv Eero Saava.

Samal ajal Narva tuhavälja tuulepargi rajamisega ehitab Eesti Energia 39 MW tuuleparki Aulepasse, mis käivitub järgimise aasta kevadel. Kavandatakse jäätmepõletusel töötava soojuse ja elektri koostootmisploki ehitamist Iru Elektrijaama ning biokütustel töötava soojuselektrijaama rajamist Ahtmesse. Katsetusetapis on uus kahest elektrituulikust ja diiselgeneraatorist koosnev unikaalne lahendus Ruhnu saarel ning edukalt on tööd alustanud uus elektrituulik Virtsus.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077