Autor: Mariliis Pinn • 25. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

RMK võib küttepuude turu Väo jaama kätte mängida

Riigimetsa Majandamise Keskuse (RMK) juhtkonnas ringleb idee, mille järgi loobub ettevõte küttepuude oksjoneist ja sõlmib seniste suurostjatega pikaajalised lepingud.

Suurettevõtja Urmas Sõõrumaa Väo kombijaamast saaks sellisel juhul Põhja-Eesti üks suuremaid küttepuude ostjaid. Leidub ka asjatundjaid, kes pelgavad, et Väo jaam neelab kogu riigimetsa küttepuude toodangu, kirjutas Postimees.ee.

RMK turundusjuhi Ulvar Kaubi sõnul korraldab firma praegu kaks korda aastas küttepuude enampakkumisi. Neil läheb müüki riigimetsa küttepuude toodang. Kaubi sõnul raiub RMK 320 000 tihu küttepuid aastas. Väo jaama vajadus on umbes sama suur.

«Küttepuude turg on karm, konkurents tihe,» märkis Kaubi. «Küttepuude hind väga palju enam tõusta ei saa, sest sel juhuks läheks puit teistest kütteliikidest kallimaks.»

Kaubi märkis, et kuigi Väo jaam otsib hakkpuitu ja kände oma soojuse ja elektri koostootmisjaama kütteks, siis võivad sinna rännata ka riigimetsa küttepuud. Seda juhul, kui firma tuleb kevadisele oksjonile.

«Kui Väo jaam pakub oksjonil parimat hinda, siis saab ta ka küttepuud endale,» lausus Kaubi. «Võime talle pakkuda ka küttepuude ostuks püsivat lepingut.»

Kaubi sõnul tahab RMK otsida endale küttepuude ostjaiks püsivad partnerid, siis kaoks firmal vajadus pidevalt oma toodangule turgu otsida.

«Kui sõlmime ostjatega pikaajalised lepingud, siis võime küttepuid neile ka otse, oksjonita müüa,» lausus Kaubi. «See eeldab, et kõikide oksjonil võitnute vahel sõlmime pikaajalised lepingud.»

Väo koostootmisjaama rajava OÜ Digismart juht Andres Taukar kinnitas, et firma ei piira oma puiduostusid üksnes riigimetsaga. «Meid huvitab eeskätt hind,» sõnas ta.

Taukari sõnul näitab firma tellitud uuring, et erametsas on praegu erakordselt palju võsa. «Meie signaal erametsaomanikele on kogu aeg olnud, et see on kraam, millele on turgu – meie olemegi orienteeritud kõige kehvemale puidule, võsale ja metsajäätmetele,» lausus Taukar.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077