16. jaanuar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kütuseärimees: eksporditollid on Venemaa oma mure

Jetoil ASi juhatuse liige Lembit Eespäev ütles, et hüppeliselt tõusvad nafta eksporditollid on venelaste oma probleem. Vene valitsus tõstab nafta eksporditolle 1. veebruarist.

"Vaadake, need eksporttollid siinset kütuseturgu ei mõjuta," selgitas Eespäev. "Logistiliselt oli meil kunagi vene kütust vagunitega odav osta, kuid praegu toome seda sisse laevadega ning maailmaturu hinnaga."

Eespäev lisas, et Vene traderid istuvad Londonis, Monacos ja igal pool, kus kütusega spekuleeritakse.

"Igal pool on nad ise kohal," rääkis Eespäev. "Maailmaturu hinda Venemaa eksporditollid ka eriti ei mõjuta, sest seda kujundavad spekulandid. Hind kujuneb virtuaalsel börsil ning emotsioonide põhjal. Näiteks kui terroristid panid ühe laevakese põlema, hüppas maailmaturu hind kohe üles, ehkki naftavarud olid piisavad."

Samas ei tekitavat Vene valitsuse samm tõsta eksporttollid rekordtasemele üheski spekulandis emotsioone. "Need on nende oma sisemised maksud ning nende oma probleem. Meie jaoks pole vahet, kas laev tuleb Porvoost või Ust-Luugast."

Naftasaadused hakkasid Eestisse laevadega tulema pärast pronkssõduri kriisi, kui Venemaa kütuseveo raudteed pidi kinni keeras.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077