Autor: Hille Tressum • 21. november 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ford sulges streikijate pääsu tehasesse

Ford töötajad alustasid teisipäeval Peterburi lähistel asuvas tehases tähtajatut streiki, tehase juhtkond sulges sissepääsu tootmishoonesse märulipolitsei abiga.

Teisipäeval streiki alustanud töötajad nõuavad ametiühingu vahendusel kuni 30% palgatõusu, mis ulatub 28 000 rublani kuus, kirjutas The Moscow Times.

Tehase omanikud keeldusid streigi ajal ametiühingu liikmetega rääkimast. Juhtkond võttis kasutusele äärmuslikud meetmed, et ärritunud töötajaid tehasest eemale hoida. Kohale kutsuti näiteks märulipolitsei, kes töötajate ligipääsu hoonele.

Fordi peadirektor Theo Streit ei reageerinud ametiühingu palgatõusu nõudmisele ega öelnud, kuna töötajad taas tehasesse lastakse.

"Nad ise alustasid streiki ning nende võimuses on see ka lõpetada," kommenteeris Streit telefonitsi.

Ametiühingu juht Aleksei Etmanov teatas, et nad ei kavatse juhtkonna ajendatud streiki lõpetada. Ford saab töötajatele rohkem maksta, kuna autod müüvad riigis väga hästi ja üha rohkem kasutatakse autode juures kohalikku päritolu osi, mis on importosadest tunduvalt odavamad.

Esmaspäeval avaldas Etmanov ametiühingu kodulehel, et tehase majanduslik olukord võimaldab töötajate palku tõsta, kuid see seisab produktiivsete läbirääkimiste taga.

Juhtkonna ja töötajate vahel algavad uued läbirääkimised tuleval esmaspäeval. Juhtkond ei välista, et ametiühinguga suheldakse edasi ka streigi ajal.

Euroopa Äri assotsiatsiooni andmetel on Fordi läbimüük võrreldes eelmise aastaga suurenenud. Ainuüksi Venemaa populaarseima välismaise automargi Ford Focuse müük on kasvanud 70%. Tänavu jaanuarist oktoobrini müüdi Peterburi piirkonnas 77 400 autot.

Veebruaris toimus Fordi Venemaa tehases analoogne streik, kus osales 1500 töötajat. Tööseisak lõppes töötajate võiduga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077