Nord Stream: tegu on ELi joks olulise projektiga

Nord Streami asedirektor Dirk von Amelni
sõnul vajab Euroopa rohkem maagaasi, sest see on loodussõbralikum kui kivisüsi
ja tarbimine kasvab. Aastal 2015 tuleb importida 75% gaasi, 2005. aastal
imporditi vaid 59%.

"Nord Stream ei asendaks ühtegi olemasolevat ega plaanitavat gaasitoru, vaid täidaks olemasoleva tühiku. Tegemist oleks ühe suurima Euroopa investeeringuga Euroopa energia turvalisuse tagamiseks," ütles asedirektor Eesti Tööandjate Keskliidu seminaril "Energiasüsteemid Läänemeres - poliitika või äri?".

"Kas meretee on parim lahendus? Praegune marsruut on valitud 1990ndate lõpust Soome ja Vene ühisfirma uuringute põhal. Näiteks on meretee 15% lühem kui kaldapealne gaasitoru. Ka on merepõhja paigaldatud torude kulud 90% väiksemad," arutles Ameln seminaril.

Merepõhja paigaldatud gaasitorud on Amelni sõnul kindel ja testidud lahendus. "Me ei leiutaks enam ratast," lisas ta.

Amelni sõnul on Soome lahe merepõhja lisauuringud vajalikud, loomulikult jagatakse uuringu tulemusi ka Eesti võimudega. 2005./2006. aastal läbiviidud merepõhja uuringus leiti merest pesumasinaid, ostukärusid. "Leidsime ka kaks miini Soome vetest, millest teavitasime ka Soome võime," lisas ta.

Betooniga kaetud torud keevitatakse spetsiaalsel laeval kokku ja lastakse merepõhja. "Torusid ei kinnitata kuskile, Nord Stream jääb merepõhja lebama," selgitas ta paigaldusprotsessi. "Toru sein on üle 20 millimeetri paks, mis on peaaegu läbimatu, neid ei saa lõhkuda ankru ega millegi muuga," lisas ta. Ka kinnitas Ameln, et Nord Stream järgib ELi ohutusnõuetest karmimaid reegleid. "Ma arvan, et tegu on maailma turvaliseima nii suure gaasitoruga," lisas ta.

Osale arutelus

  • Mariliis Pinn

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Seotud lood

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

Teabevara