Autor: Mariliis Pinn • 18. september 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Parts: gaasitoru uuring ei ole elu ja surma küsimus

Eesti majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Partsi sõnul ei oleks mõtet keskenduda Nord Streamile uuringuks loa andmise jaa/ei-küsimusele.

"See ei ole elu ja surma küsimus, uuringuid on tehtud enne ka," ütles Parts Eesti Tööandjate Keskliidu seminaril "Energiasüsteemid Läänemeres - poliitika või äri?".

"Usun, et Eesti valitsusel on piisalt kogemust, et sellistes olukordades käituda," oli minister veendunud.

Partsi sõnul on kõige olulisem küsimus Euroopa Liidu laiem vaatenurk. "Kui räägime, et tegemist on Euroopa Liidule vajaliku projektiga, siis keegi ei kahtle, et ELi energiavajadus kasvab. Iseasi on, kuidas seda rahuldada," ütles Parts, kelle arvates on üllatav, et EL ei ole projekti kohta oma arvamust kujundanud.

"On saavutatud olukord, kus üritatakse ELi lõhestada. Kas ELi nimel saab teha projekti, mis ei võta arvesse ühe ELi riigi huve," arutles Parts.

Inimesena, kes soovib teenida Eesti rahva ja riigi huve, ütles Parts, et projektiga on väga suured probleemid. "Ei tohi tekitada monopole, mille lõksu Euroopa jääks aastakümneteks," lisas minister. "See, et Euroopa Liit vajab kohe gaasi, ei vasta tõele. On olemas gaasitrassid, mis võimaldavad suurendada gaasi transporti Euroopasse, ka on muid projekte," lisas ta.

Ennast mitte keskkonnaeksperdiks tituleeriv Parts ei taipa ka, miks peaks ehitama gaasitrassi maailma saastatumasse merre, kus lisaks keerukatele floora ja fauna olukorrale leidub ka miine nii Esimeset ja Teisest maailmasõjast kui ka Grimmi sõjast. "Enne Balti merre gaasitrassi paigaldamist tuleb kindlaks teha, et kõik muud alternatiivid on välistatud ja me oleme näinud projekti majanduslikku põhjendatust," lisas ta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077